Protestele medicilor incep pe 18 septembrie

 

Actiunile de protest ale medicilor vor începe din 18 septembrie cu pichete în fata Ministereului Sanatatii si Ministerului de Finante, astfel de actiuni urmând sa fie organizate zilnic pâna în 27 septembrie iar în noiembrie ar putea fi declansata greva generala. Reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au anuntat, vineri, masurile de protest care vor avea loc în perioada urmatoare.

colegiul medicilor din romaniaAstfel, protestele vor începe în septembrie cu manifestari în strada, iar în noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pâna atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor. Potrivit calendarului anuntat, între 18 si 27 septembrie va fi organizat câte un pichet în fiecare zi în fata Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor, iar în octombrie va avea loc un miting în fata Guvernului. Reprezentantii medicilor au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii în bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor. Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis membrilor organizatiei scrisori prin care îi anunta ca vor fi organizate proteste în strada, se arata într-un document obtinut de Mediafax. Scrisoarea trimisa medicilor este semnata de presedintele CMR, Vasile Astarastoae, care le transmite colegilor ca sunt momente în viata fiecaruia când trebuie sa ia decizii ce le vor influenta destinul. „Sunt însa momente într-o profesie când suntem obligati sa luam decizii care vor influenta destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta însa si destinul nostru individual. Un asemenea moment traim astazi.

Colegiul Medicilor din România considera ca trebuie sa actionam pentru a apara independenta si respectul profesiei si profesionistilor. Aceasta este ratiunea pentru care simt nevoia sa va scriu aceste rânduri. De ce acum trebuie sa actionam, sa participam? Raspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea sa fie surd si orb nu recunoaste ca încet, încet societatea noastra este dominata de emotii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, ipocrizia si mai ales frica, (…) ca în acest climat medicii sunt tinta campaniilor de denigrare si ca se practica dezinformarea cetatenilor”, se arata în scrisoarea trimisa medicilor. Presedintele CMR le mai transmite colegilor ca „numai cine vrea sa fie surd si orb” nu observa ca, în România, profesionistilor din sanatate li se ofera venituri mici, munca epuizanta, lipsa de respect si, în final, recomandarea de a-si lasa familia si a pleca în pribegie în strainatate.

„În aceasta toamna, începem o batalie lunga si grea. Stim ca în aceasta batalie împotriva noastra se va utiliza dezinformarea, demagogia si populismul. Se va spune ca într-o perioada de criza solicitarile noastre sunt exagerate, omitându-se faptul ca tot în aceeasi perioada de criza guvernantii gasesc fonduri pentru institutiile de forta cu ajutorul carora doresc sa îsi impuna punctul de vedere. Stim ca locul profesionistilor din sanatate este lânga pacienti, si nu în strada. Dar atunci când forta argumentelor nu exista pentru urechile decidentilor, este necesar sa le afirmi în strada. (…) Iata de ce trebuie sa fim toti, împreuna, în Piata Publica!”, se mai arata în scrisoare.

Contactat de Mediafax, presedintele CMR a spus ca nu este pentru prima data când recurge la un demers de acest fel, pentru ca mesajul lui sa nu fie distorsionat. Vasile Astarastoae a precizat ca scrisoarea a fost trimisa celor 40.000 de membri ai Colegiului Medicilor din România. Un ministru nepasator Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi seara, la Sighisoara, ca protestele anuntate de presedintele Presedintele CMR Vasile Astarastoaea (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, printr-o scrisoare adresata membrilor organizatiei, nu au legatura cu Ministerul Sanatatii, întrucât acest minister îsi îndeplineste obiectivele propuse. ‘Unul din proiectele de lege pentru medici este proiectul pilot privind salarizarea medicilor. În sensul de a creste salarizarea medicilor, fara sa ne bata nimeni la cap. Vreau sa va spun ca daca va duceti la programul de guvernare veti gasi o asemenea prevedere. Deci aceasta prevedere eu am pus-o în program în decembrie 2012, nici nu se gândea cineva ca o sa fie vreun protest al medicilor. Deci, cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legatura cu Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii îsi îndeplineste obiectivele pe care si le-a pus singur în program si noi le facem pas cu pas. Nu are legatura cu noi, pentru ca nu poti sa îmi ceri sa fac ceva, când eu ti-am propus sa faci’, a afirmat Eugen Nicolaescu. Presedintele CMR Vasile Astarastoae a anuntat, în urma cu o zi, ca la sfârsitul saptamânii va fi stabilit si calendarul protestelor. Iulia Nueleanu, curentul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie