Ierarhia bogatiei regiunilor Romaniei, in noua varianta a regionalizarii

 

Noua varianta a regionalizarii – cu 10 regiuni – modifica ierarhia bogatiei regiunilor României. Cu un PIB, la nivelul lui 2012, de 47,8 mld. lei, regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea) preda stafeta de cea mai saraca astfel de entitate viitoarelor posibile regiuni Dobrogea (Constanta si Tulcea, cu un PIB cumulat de 28,8 mld. lei la nivelul lui 2012) si Sibiu (Sibiu, Alba, Hunedoara, cu un PIB la nivelul lui 2012 de 34 mld. lei).

regionalizare 10 regiuniDe asemenea, ea trece în fata regiunii Sud-Est, care prin pierderea judetelor Constanta si Tulcea „pierde“ din PIB 28,8 mld. lei, dar si a regiunii Centru, care prin plecarea judetelor Sibiu si Alba pierde din PIB 23 mld. lei.

Cea mai bogata regiune va ramâne Bucuresti-Ilfov în ultima varianta a regionalizarii, cu un PIB de 148,8 mld. lei, conform calculelor ZF pe baza datelor Comisiei Nationale de Prognoza.

O schimbare surprinzatoare adusa de ultima varianta a regionalizarii o reprezinta regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) cu un PIB cumulat de 63,9 mld. lei care depaseste Ardealul, zona cu un PIB recalculat la 62,2 mld. lei.

Cea mai saraca regiune ar deveni Dobrogea, PIB-ul judetelor alocate, Constanta si Tulcea, cumulând 28,8 mld. lei.
Premierul Victor Ponta a anuntat la sfârsitul saptamânii trecute ca proiectul regionalizarii va fi una dintre prioritatile politice ale acestei toamne. Regionalizarea va fi facuta înaintea modificarii Constitutiei, care, în forma actuala, nu prevede organizarea tarii în regiuni, ceea ce înseamna ca ele vor functiona pâna la modificarea legii fundamentale ca si actualele regiuni de dezvoltare care nu au personalitate juridica.

În varianta avansata de el – ultima – România va fi împartita în 10 regiuni administrative, noutatea fiind aparitia regiunii Sibiu si a regiunii  Dobrogea. Regiunea Dobrogea, compusa din Tulcea si Constanta, va fi rupta din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Regiunea administrativa Sud-Est va ramâne cu 4 judete, din cele sase pe care le are regiunea de dezvoltare cu acelasi nume.

Din regiunea de dezvoltare Centru vor fi rupte doua judete, Sibiu si Alba, si un altul din regiunea de dezvoltare Vest, Hunedoara, iar aceste trei judete vor forma regiunea Sibiu. Iulian Anghel , Octavian Calei, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie