Studiu BNR pentru Ministerul Justitiei: Procesele colective pe clauze abuzive nu vor afecta stabilitatea financiara a sistemului
Banca Nationala a României a transmis Ministerului Justitiei un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, aratând ca acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, dar nu ar fi în masura sa afecteze stabilitatea financiara a sistemului.
„Ministerul Justitiei nu a primit studiul propriu-zis, ci un rezumat al acestuia. BNR a precizat ca impactul este unul semnificativ pentru rezultatele financiare ale bancilor, cu unele banci mai afectate decât altele, dar fara sa poata reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii financiare a sistemului”, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
De altfel, BNR a analizat doar veniturile viitoare neîncasate si provizioanele aferente, dar nu a luat în calcul eventuale despagubiri retroactive pentru sumele achitate de catre clienti si pe care bancile ar putea fi obligate sa le ramburseze.
„La BNR nu s-a calculat nimic retroactiv, iar calculele BNR au fost numai pe dobanzi fixe si variabile, care au putut fi formalizate în aplicatii, întrucât la nivelul comisioanelor era mult mai dificil si datele erau insuficiente pentru termenul scurt în care trebuia încheiat studiul. Impactul pe comisioane a fost calculat de catre banci si reprezinta putin peste o treime din totalul de 4,8 miliarde lei, impactul total la nivelul sistemului”, au explicat sursele citate.
Surse bancare au precizat ca, metodologic, BNR a analizat ce credite sau tip de credite au evoluat altfel decât s-ar fi asteptat din conditiile de la originarea creditului. Acolo unde BNR a constatat ca unele dobânzi, în derularea creditului, asa cum au primit date, au evoluat „inconsistent” fata de prevederile initiale, s-a considerat ca exista indicii de posibile actiuni în instanta si s-au calculat anumite prejudicii, tinând cont de sentinte rezonabile.
„În note s-au mentionat si calculele bancilor, care au facut o generalizare asupra portofoliului pornind de la deciziile judecatoresti pe fiecare banca în parte. Scenariile contruite de banci difera foarte mult de ceea ce a analizat BNR”, au precizat sursele bancare.
BNR a inclus în rândul clauzelor abuzive ratele variabile în functie de indicele intern de referinta, considerat principalul element de contestare în cazul dobânzilor variabile, care ar fi trebuit sa fie la un moment dat aproape identice indiferent de momentul de generare al creditelor.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!