Falimentul Cuprom, contestat de Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank, una din cele sapte banci care ar trebui sa recupereze împrumuturi de milioane de euro de la compania Cuprom SA, a depus, miercuri, o contestatie la Tribunalul din Bucuresti împotriva deciziei adunarii creditorilor sa respinga noul plan de reorganizare al societatii.
Potrivit unor surse din piata, reprezentantii bancii au contestat decizia adunarii generale deoarece, la masa credala, au fost inclusi si cu creante chirografare, bani pe care îi vor pierde daca Cuprom va intra în faliment.
Totodata, multe din cele 84 de institutii aflate la masa credala care au creante chirografare, dar si cele cu creante garantate, îsi pun speranta într-o decizie pozitiva a judecatorului sindic, astfel încât sa poata recupera o parte din împrumuturile catre Cuprom SA, ne-au mai relatat unele surse.
Recent, administratorul judiciar BDO Consulting ne-a spus ca încearca gasirea unei variante prin care sa fie evitat falimentul la Cuprom, însa sansele de izbânda în acest caz sunt pur teoretice.
În anii 2007 – 2008, sapte banci s-au întrecut sa acorde credite avantajoase companiei Cuprom, care a contractat credite bancare de circa 80 de milioane de euro (186.603.025 RON în 2007, 157.496.061 RON în 2008).
Indiferent de rezultatul încercarilor de evitare a falimentului, bancile vor primi cel mult 6 milioane de euro din totalul creditelor acordate societatii.
În plus, din cele sapte banci creditoare, patru dintre acestea au de recuperat credite garantate (Bancpost, BCR, Raiffeisen si Unicredit), în timp ce restul bancilor, respectiv Alpha Bank, Royal Bank of Scotland si Citibank, au fost trecute în tabelul creantelor negarantate, însemnând ca acestea nu îsi vor mai primi creditele, dupa cum este precizat în cel mai recent plan de reorganizare.
Adunarea creditorilor a avut loc pe 26 august, când a fost luata decizia ca planul sa fie respins.
* Fostii salariati ai Cuprom Baia Mare au de primit peste 600.000 de lei
Fostii salariati ai Cuprom Baia Mare au de primit o suma totala de peste 600.000 de lei „Acesti baroni ai cuprului nu pot fi deranjati sau stânjeniti în intentiile lor mârsave de a distruge combinatul din Baia Mare, având concursul autoritatilor locale de la acea vreme”, a declarat, recent, Ioan Coza, liderul Sindicatului Liber Cuprom.
* Creante bugetare – achitate în proportie de 90,09%
Planul de reorganizare mai prevede si returnarea unei sume de aproximativ 18.177.183 lei (achitate în proportie de 90,09%) catre Consiliul Local Sector 1, Directia Generala a Finantelor Publice si Serviciul Public pentru Finante Publice. Potrivit scenariului de faliment, cele trei institutii publice vor mai primi de la debitoare doar 16.466.010 RON. Alexandra Craciun, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!