Eugen Nicolaescu vrea ca preventia in sanatate, sa fie facuta in cabinetele scolare de asistentii medicali
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, joi, la Sighisoara, unde a participat la o dezbatere publica a reformei din sanatate, ca el crede ca în cabinetele scolare trebuie facuta preventie, iar aceasta poate fi facuta si de catre asistenti medicali.
Dupa finalizarea dezbaterii publice a reformei din sanatate cu reprezentantii din judetele Mures, Alba, Brasov, Sibiu, Covasna si Harghita, ministrul a declarat presei ca, în prezent, se elaboreaza un proiect de modificare a Legii sanatatii, legat de medicina comunitara si medicina scolara, care va fi o continuare a pachetului de legi referitoare la reforma în sanatate.
„Lucram la un proiect de lege, la modificarea Legii sanatatii, în care venim sa asezam mai bine medicina comunitara si medicina scolara, în sensul de implicare mai serioasa a autoritatilor publice locale, în sensul de corelare a comunitatii locale cu medicii de familie, cu metodologia în domeniu a Ministerului Sanatatii. E foarte grea, anevoioasa, dar nu e prima prioritate în acest moment. Speram ca, dupa ce terminam cu pachetul de reforma, sa continuam reforma cu aceasta a doua etapa”, a spus Nicolaescu.
Acesta a aratat ca modificarile ce vor fi aduse Legii sanatatii vor avea rolul de a clarifica mai multe aspecte: cum ar trebui sa functioneze cabinetele scolare, cum ar trebui sa fie ele organizate, ce anume servicii trebuie sa efectueze. El a reluat ideea enuntata în cursul dezbaterii publice, potrivit careia în cabinetele scolare trebuie facuta preventie, iar aceasta poate fi facuta si de catre asistenti medicali.
„Noi, astazi, credem ca în cabinetele scolare ar trebui sa se efectueze în special preventia. Si atunci sigur ca, facând preventie, putem s-o facem si cu asistenti medicali pregatiti special pentru asa ceva. De aceea am si spus ca pâna la sfârsitul anului încercam sa facem modificare legislativa, ca dupa aceea sa facem asezarea în teritoriu, sa asezam bugetarea, sa încercam sa facem programele de pregatire profesionala cu Ordinul Asistentilor. Deci, e o etapa destul de îndelungata, dar necesara. Mi-e greu sa va spun astazi când. Dar anul viitor va fi anul de asezare a tuturor acestor componente”, a spus Nicolaescu.
Ministrul a precizat ca proiectul ar putea fi pus la punct la finalul anului viitor.
„Daca toate institutiile vor avea capacitatea institutionala sa duca la bun sfârsit, spre sfârsitul anului viitor ar trebui sa avem totul pus la punct. Depinde si ce are în programe si ce forte de pregatire are Ordinul Asistentilor, ce forta au comunitatile locale sa se implice – repede sau mai încet. Noi vom înceca sa grabim ritmul, dar nu depinde numai de noi aici. Ca atare, numai noi sa fim facuti responsabili, nu-i corect”, a aratat Nicolaescu. Adina Osan, Ela Giurgea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!