Desi are aviz negativ din partea Ministerului Justitiei, proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, a fost trimis in Parlament

 

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, ca Guvernul a tinut cont de observatiile negative ale Ministerului Justitiei la proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana. Cu toate acestea, multe dintre acestea nu au fost transpuse în proiectul de lege final. Mai mult, proiectul a fost trimis spre aprobare în Parlament, în ciuda principalului avertisment al Ministerului Justitiei, ca acest lucru ar putea fi declarat neconstitutional, pentru ca un contract de stat nu poate fi aprobat de Parlament, fiind o întelegere de drept privat asumata de Guvern.

rosia montana“(Avizul Ministerului Justitiei) Este un document de lucru care a fost luat în considerare la întocmirea proiectului de lege. Toate observatiile au fost luate în calcul”, a declarat premierul Victor Ponta. El a mai spus ca avizele finale ale Ministerului Justitiei si Ministerului Economiei au fost pozitive si ca “treaba Parlamentului este sa analizeze toate punctele de vedere”

Gândul prezinta principalele prevederi ale acestui proiect de lege promovat de guvernul Victor Ponta, facut public de Departamentul pentru Proiecte si Investitii de Importanta Nationala, condus de Dan Sova, precum si cele mai importante observatii negative ale juristilor de la Ministerul Justitiei, de care Guvernul nu a tinut cont. Într-un text separat, gândul va prezenta prevederile Acordului dintre Guvern si RMGC.

Proiectul de lege stabileste ca exploatarea miniera de la Rosia Montana este un proiect “de utilitate publica si de interes public national deosebit”, lucru avizat negativ de Ministerul Justitiei. Totodata, actul normativ propune ca proiectele miniere de acest gen sa functioneze dupa legea exproprierilor în numele proiectelor de interes national (255/2010) – de tipul autostrazilor, obiectivelor turistice la Marea Neagra, etc. Proiectul de lege vine cu multe modificari la Legea Minelor (85/2003), care sa favorizeze companiile care investesc în astfel de proiecte, inclusiv RMGC.

Exproprierile, la mâna companiei miniere. Ministerul Justitiei: “Este exclus”

Una dintre cele mai importante schimbari propuse de Guvern este cea privind exproprierile facute în folosul unui proiect minier de interes public national deosebit, inclusiv al celui de la Rosia Montana. Acestea ar urma sa se faca la solicitarea si prin demersurile companiei miniere, respectiv RMGC, iar o parte din banii de despagubiri ar urma sa provina direct de la companie. Ca si în cazul autostrazilor si al altor proiecte de utilitate publica si de interes national, proprietarii privati ai imobilelor nu mai pot refuza exproprierea si pot contesta în instanta doar cuantumul despagubirilor oferite.

“Pentru exproprierea imobilelor necesare realizarii proiectelor miniere prevazute la alin. (1), expropriator este Statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, actionând prin titularii licentelor de exploatare, la solicitarea acestora”, se arata în proiectul de lege.

Banii pentru despagubiri sunt platiti fie de Ministerul Economiei, fie de compania miniera, respectiv RMGC, “dupa caz” (actul normativ nu specifica nicio distinctie de caz).

Ministerul Justitiei arata ca “este exclus” ca “o persoana juridica de drept privat, cu capital majoritar privat sa poata avea calitatea de expropriator sau de reprezentant al expropriatorului”, pentru ca o firma nu are regim de putere publica.

O alta propunere controversata din lege este modificarea procedurii de expropriere pentru proiecte de interes national, special pentru companiile miniere, respectiv RMGC. Acest lucru este de asemenea neconstitutional, a avertizat Ministerul Justitiei.

Spre deosebire de procedura de expropriere în numele unor proiecte de utilitate publica si interes national deosebit, din legea care reglementeaza acest lucru pentru sosele, obiective turistice, etc., pentru proiectele miniere nu ar mai fi necesara aprobarea de catre Guvern, respectiv autoritatea publica locala, prima faza a procedurii – indicatorii tehnico-economici.

Conform legii 255/2010, aceasta etapa cuprinde prezentarea si aprobarea studiului de fezabilitate, a surselor de finantare, începerea procedurii de expropriere prin stabilirea listei de proprietari afectati, sumele care vor fi platite, afisarea amplasamentului proiectului si punctarea acestuia în teren, prin borne.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie