Companiile de stat din domeniul apararii, ar putea fi ajutate de Guvern prin stergerea datoriilor istorice

 

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea spune ca fabricile de armament din România îsi desfasoara activitatea în pierdere din cauza datoriilor si penalitatilor.

fabrica de arme cugirGuvernul cauta solutii pentru stergerea datoriilor istorice ale companiilor de stat din domeniul apararii, datorii care, la nivel national, se ridica la 4 miliarde de lei – a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, care a vizitat Fabrica de Armamament din Cugir.

El a subliniat ca, daca ar fi anulata aceasta datorie istorica, fabrica din Cugir ar functiona pe profit.

Secretarul de stat Bogdan Badea spune ca fabricile de armament din România îsi desfasoara activitatea în pierdere tocmai din cauza acestor datorii istorice si a penalizarilor de întârziere. Prin anularea datoriilor, fabricile s-ar putea dezvolta în conditii de profitabilitate, generând noi locuri de munca.

„La nivel de industrie de aparare, datoriile istorice se duc undeva la 4 miliarde. Cele mai mari datorii sunt catre stat si la Cugir vorbim de peste 100 de milioane de lei. Daca s-ar da la o parte datoriilor istorice si penalitatile care curg din cauza acestor datorii istorice, societatile ar fi pe profit”, spune Bogdan Badea.

Problema reala, pietele de desfacere

Profesorul universitar Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si cooperare economica subliniaza ca datoria istorica nu este principala problema ce trebuie rezolvata în cazul industriei noastre de aparare, ci gasirea unor piete de desfacere a produselor pe termen lung.

„Trebuie sa spunem ca beneficiem de o industrie a apararii extrem de performanta. As cita doar concluziile unui seminar international, care a avut loc în urma cu sase luni, care a spus ca – nu dau decât un singur exemplu – sistemul de aparare medie antiaeriana realizat de industria noastra este cel mai performant în acest moment.

„Cu alte cuvinte, putem sa creionam o industrie de aparare de succes, care sa aduca exporturi, sa aduca venituri si sa devina unul din pilonii dezvoltarii economice din viitor. Una dintre obligatiile urgente ale guvernului nostru o reprezinta si gasirea unor piese de desfacere, prin creionarea, pe termen lung, a unei strategii de dezvoltare si protejare a potentialului industriei de armament si aparare a statului nostru”, spune Anton Caragea.

Profesorul Anton Caragea a precizat ca anularea datoriei istorice a fabricilor de armament se poate face doar cu acordul Comisiei Europene.

O alta modalitate ar fi emiterea de actiuni, obligatiuni sau titluri de valoare la nivelul datoriei, fara a mai fi nevoie, în acest caz, de aprobarea Comisiei Europene – a mai spus Anton Caragea. Daniel Negut, romania-actualitati.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie