Apele Romane vor actualiza hartile de risc la inundatii, periodic, la sase ani

 

Apele Romane vor actualiza hartile de risc la inundatii periodic, la sase ani. In normele de elaborare a acestor harti se mentioneaza ca actualizarile se fac si oricand se modifica datele initiale.

apele romaneHartile de risc la inundatii ar trebui actualizate la fiecare sase ani si ori de cate ori se schimba datele initiale.

Precizarea a aparut in Hotararea Guvernului nr. 447/2003 care aproba normele metodologice privind modul de elaborare si continutul hartilor de risc natural la alunecari de teren si inundatii. HG a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 305 din 7 mai 2003, iar normele in MO nr. 565 din 5 septembrie.

Hartile de risc la inundatii arata pagubele materiale si umane potentiale

Hartile de risc la inundatii se elaboreaza pe baza celor de hazard la inundatii si a analizei datelor privind elementele expuse hazardului si a vulnerabilitatii acestora, se mentioneaza in norme.

Departamentul pentru ape, paduri si piscicultura din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Nationala „Apele Romane”, elaboreaza, valideaza si integreaza hartile de risc la inundatii, precum si pe cele de hazard la inundatii la nivel de bazin/ spatiu hidrografic si la nivel national si asigura raportarea catre Uniunea Europeana. In cazul hartilor de risc la inundatii, elaborarea se face doar in baza unui protocol incheiat cu fiecare consiliu judetean.

Conform documentului publicat pe 5 septembrie, harta de risc la inundatii indica, pentru zonele inundabile la diverse probabilitati de depasire a debitului maxim, pagubele materiale si umane potentiale dintr-o localitate.

Harta de hazard la inundatii reprezinta zonele potential inundabile din albiile majore ale raurilor pentru viituri al caror debit maxim poate depasi 0,1% (probabilitate mica), 1% (probabilitate medie) si 10% (probabilitate mare).

Se pot elabora harti de hazard si harti de risc la inundatii si pentru probabilitati de depasire a debitului maxim de 5%, 0,5%, 0,2%, in functie de particularitatile zonelor analizate.

Riscul la inundatii este evaluat cantitativ pe baza de functii „adancime-paguba” sau calitativ, pe clase de risc, in functie de probabilitatea de depasire a debitului maxim si adancimea apei din zona inundata.

Intervalele de adancime ale apei in functie de care se determina vulnerabilitatea sunt sub 0,5 m, intre 0,5 m si 1,5 m si mai mare de 1,5 m.

Potrivit normelor de aplicare, receptorii de risc sunt asezarile omenesti, numarul de locuitori afectati, unitati economico –sociale (spitale, scoli, unitati industriale etc), infrastructura (aeroporturi, drumuri, cai ferate, gari, poduri, structuri hidrotehnice), suprafata impadurita, zonele umede, instalatiile IPPC, patrimoniu cultural, monumente, situri arheologice.

Hartile de risc la inundatii si hartile de hazard la inundatii fac parte din documentele de amenajare a teritoriului judetean si din planurile de urbanism generale, zonale si locale ale localitatilor, conform documentului publicat pe 5 septembrie. De asemenea, cele doua tipuri de harti au acelasi regim juridic, de finantare si aprobare ca documentele de amenajare a teritoriului si cele de urbanism. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie