Doua legi aflate acum in vigoare, trateaza in mod contrar subiectul eutanasierii cainilor fara stapan

 

Doua legi aflate acum în vigoare trateaza în mod contrar subiectul eutanasierii câinilor fara stapân, unul dintre aceste acte normative permitând eutanasierea, iar celalalt interzicând aceasta masura, prevederile urmând sa fie corelate de la 1 februarie 2014, când ambele vor permite eutanasierea.

caini vagabonzi, maidaneziÎnca din 2001, OUG 155 privind gestionarea câinilor fara stapân permite eutanasierea acestora, dupa ce sunt capturati si dupa un termen de 7 zile în care pot fi revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 205/2004 pentru protectia animalelor prevede, din ianuarie 2008, ca „este interzisa eutanasierea câinilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”. Initiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul în octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificata prin legea de aplicare a noului Cod penal, permitând din nou eutanasierea în conditiile OUG 155. Aceasta prevedere se va aplica însa, asa cum e prevazut în lege, abia din 1 februarie 2014.

Astfel, noua forma a Legii 205/2004 (aplicabila de la 1 februarie 2014) mentioneaza ca „este interzisa eutanasierea câinilor, a pisicilor si a altor animale realizata cu nerespectarea procedurii prevazute de lege”. „Prin exceptie, animalele cu boli incurabile constatate în conditiile legii de medicul veterinar vor fi eutanasiate de îndata”, precizeaza noua forma a legii care va intra în vigoare anul viitor.

Între 2001 si 2008, eutanasierea a fost prevazuta de legislatie nefiind afectata de prevederi contrare pâna la legea lui Marinescu.

Consiliile locale aveau, înca din 2001, obligatia legala sa eutanasieze câinii fara stapân capturati de pe strazi care nu sunt revendicati sau adoptati în sapte zile, prevederi legale care nu au fost aplicate, neexistând nici sanctiuni pentru nerespectarea legii.

Prevederea privind eutanasierea este cuprinsa în OUG 155/2001 si preluata în Legea 227/2002, prin care Parlamentul a adoptat, cu unele modificari, Ordonanta de Urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fara stapân, dar nerespectarea ei nu este sanctionata prin lege.

În prezent, termenul în care câinii capturati pot fi revendicati sau adoptati, înainte de a fi eutanasiati, este de 7 zile.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern în 2001, aplicabila din momentul publicarii în Monitorul Oficial (13 decembrie 2001), înainte de a intra în dezbaterea Parlamentului, stabilea obligatia ca autoritatile locale sa eutanasieze câinii fara stapân capturati care nu erau revendicati sau adoptati în termen de 7 zile.

În urma votului dat în Parlament un an mai târziu, acest termen a crescut la 14 zile, pentru ca dupa cinci ani, el sa fie din nou redus la 7 zile prin Legea 391/2006 pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fara stapân (publicata în Monitorul Oficial din 2 noiembrie 2006 si aflata în vigoare).

Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 155/2001, asa cum a fost modificata ulterior, consiile locale sunt obligate ca, prin serviciile specializate, sa captureze câinii fara stapân si sa îi transporte în adaposturile acestor servicii, unde acestia sa fie cazati, cu respectarea unor conditii minimale prevazute de lege, pentru o perioada de 7 zile.

Nerespectarea acestei prevederi constituie sanctiune si se sanctioneaza, conform legii, cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.

La fel se sanctioneaza încalcarea reglementarii care stabileste ca în perioada de cazare a câinilor în adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a câinilor.

Potrivit prevederilor legale, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, câinii fara stapân care sunt bolnavi cronic si incurabil trebuie sa fie eutanasiati imediat ce au fost adusi în adaposturi.

De asemenea, eutanasia este obligatorie, prin lege, pentru restul animalelor care nu au fost revendicate sau adoptate în termen de 7 zile. Totusi, legislatia în vigoare nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea acestei obligatii.

Potrivit legii, câinii nerevendicati în termen de doua zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate în acest scop.

În textul legal se mai arata ca eutanasierea, care se recomanda în cazul câinilor care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati, precum si a câinilor cu boli cronice incurabile, se efectueaza de catre un medic veterinar, numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos, numai dupa pierderea cunostintei câinelui indusa prin anestezie.

Legea contine reglementari amanuntite privind aceasta procedura: „Câinii vor fi asistati pâna la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru câinii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala”.

Autoritatile locale nu au aplicat însa prevederile care permit eutanasierea câinilor fara stapân nerevendicati sau adoptati.

Sunt si câteva orase unde, desi câinii fara stapân nu au fost eutanasiati, ei au disparut de pe strazi, autoritatile locale gasind masuri eficiente în acest sens. Un astfel de exemplu este municipiul Târgu Mures.

Primarul din Târgu Mures, Dorin Florea, spune ca nu sunt probleme legate de câinii fara stapân întrucât a luat masuri din timp, fara a astepta „bâlbâiala Parlamentului” sau „iesirile isteroide” ale unor ONG-uri, câinii din adapostul din oras fiind trimisi în Germania spre adoptie. Eliana Radulescu, Andi Manciu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie