Ministrul Muncii, a declarat, ca in cazul tortionarului Alexandru Visinescu, acuzat de genocid, se poate suspenda doar pensia speciala

 

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marti seara, ca, în cazul „tortionarului” Alexandru Visinescu, acuzat de genocid, se poate suspenda doar pensia speciala, însa nu i se poate lua pensia bazata pe contributia pe care a platit-o de-a lungul timpului.

alexandru visinescu„Dânsul ( Alexandru Visinescu – n. r.) a lucrat în sistemul penitenciar. Acolo, stiti ca exista, în afara de pensia din sistemul public, si o pensie speciala, care se acorda. Aceea, probabil, va fi suspendata, pentru ca pensia din sistemul public, bazata pe contributia pe care a platit-o persoana respectiva, nu se suspenda. Nici unui criminal care este închis nu i se suspenda pensia. Dar este vorba despre pensiile speciale si, aici, într-adevar, aceste pensii speciale trebuie date pentru o activitate speciala. Si aceea cred ca se va suspenda”, a explicat ea, într-o interventie la România TV.
Dar si pentru a i se suspenda pensia speciala, a continuat ministrul Mariana Câmpeanu, va fi nevoie de o decizie în acest sens a Instantei. „Cele doua pensii sunt separate. Se calculeaza separat si se platesc din fonduri separate. Deci, aceasta nu este o problema. Decizia trebuie sa o dea Instanta. Este un sistem care este gestionat de Ministerul Justitiei si trebuie schimbata legea, asa cum am spus si eu anterior. Daca va fi o decizie, noi o aplicam”, a adaugat seful de la Munca.
Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat în perioada 1956 – 1963, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte pentru savârsirea infractiunii de genocid.

Visinescu a fost chemat marti la Parchetul General, unde procurorii l-au anuntat ca a fost pus sub acuzare.

Atât la intrare, cât si la iesire, el nu a dorit sa faca declaratii presei si a cerut procurorilor un termen pentru pregatirea apararii.

Acesta a fost însotit de doua persoane, care au distribuit ziaristilor o copie a talonului de pensie al lui Visinescu, conform careia acesta are o pensie de „doar” 3.296 lei net, si nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat în mass-media. „Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus începerea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu sub aspectul savârsirii infractiunii de genocid, constând în aceea ca în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici încarcerati în Penitenciarul Râmnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa încalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)”, se arata într-un comunicat al Parchetului General.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a îndeplinit functia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus în final la decesul unor detinuti politici aflati în executarea pedepselor privative de libertate în aceasta închisoare.

Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste în Bucuresti, în apropierea sediului IICCMER.

În penitenciarul de la Râmnicu Sarat au fost închisi liderii taranisti Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum si alte personalitatii politice.(AS – autor: Oana Tilica, editor: Nicoleta Gherasi),agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. george marmara spune:

    crimele comunismului sunt la fel de grave ca si crimele nazismului.toti autorii crimelor trebuiesc pedepsiti pentru faptele lor.george

Adaugă părerea ta


 

Distribuie