Initiativa reducerii contributiilor sociale cu 3%, salutata de mediul de afaceri

 

Reprezentantii mediului de afaceri saluta initiativa Partidului National Liberal (PNL) de a reduce contributiile sociale (CAS) cu 3%, anul viitor, considerând ca aceasta va da o gura de oxigen companiilor si, în final, economiei. Oamenii de afaceri sustin ca reducerea CAS ar trebui precedata de alte doua masuri economice fara de care nu se poate vorbi de sprijinirea antreprenorilor privati: eliminarea profitului reinvestit si plata arieratelor.

asociaţia oamenilor de afaceri din românia, AOAR„Sa ne reamintim ca masura reducerii CAS a fost luata initial în decembrie 2008 si anulata în ianuarie 2009. Practic, aceasta diminuare a contributiilor sociale cu 3% ar însemna o revenire la situatia de la finele anului 2008. Evident ca orice angajator va percepe o astfel de masura ca pe un lucru benefic. Totusi, statul nu trebuie sa se astepte imediat la înfiintarea de noi locuri de munca si nici la cresterea fluxului de numerar, pentru ca marja de profit în industrie (unde costurile cu forta de munca sunt cele mai mari) este foarte redusa”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta sustine ca, pentru a oferi un sprijin real mediului de afaceri, Guvernul ar trebui sa puna la punct o strategie – pe care s-o si urmeze punct cu punct – si sa recunoasca valoarea antreprenoriatului, asa cum se întâmpla în tarile anglo-saxone. „Guvernantii trebuie sa înteleaga ca fara credit si fara sprijinirea reala a mediului de afaceri, economia nu-si va reveni”, a subliniat Cristian Pârvan.

Nicolescu (CNIPMMR): Se va reduce munca la negru

Reducerea CAS cu 3% ar fi un lucru foarte bun pentru firme, întrucât România se afla printre tarile cu cea mai mare impozitare pe resursa umana din UE, fapt care explica ponderea urisa a muncii la negru, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). „Orice masura de reducere a impozitarii fortei de munca este buna, pentru ca va stimula crearea de noi locuri de munca si va îmbunatati mediul de afaceri”, a spus Nicolescu. În opinia sa, pentru ca propunerea PNL sa aiba sorti de izbânda, Guvernul trebuie sa ia doua masuri urgente: eliminarea impozitului pe profitul reinvestit (fapt care va stimula investitiile autohtone si straine, aflate în declin) si plata arieratelor de circa 2 miliarde de euro, care ar ajuta circa 120.000 de firme sa-si plateasca, ulterior, taxele si impozitele catre stat.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat, zilele trecute, ca a primit mandatul BPN al PNL pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, prima dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%. Chitoiu a precizat ca reducerea CAS ar presupune în prima instanta o influenta negativa asupra bugetului de stat, dar se mizeaza pe o reducere a evaziunii fiscale si o conformare a contribuabililor. El a mai spus ca impactul asupra bugetului de stat din punct de vedere matematic s-ar ridica la 3,3 miliarde de lei. În prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.

O a doua masura de politica fiscal-bugetara avuta în vedere de PNL vizeaza revizuirea sistemului de redevente, iar cea de-a treia, alocarea cu prioritate în bugetul pe 2014 a resurselor în domeniul infrastructurii. Marilena Dan, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie