Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu si mai multi generali, trimisi in judecata

 

Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu si mai multi generali au fost trimisi în judecata de DNA în legatura cu achizitionarea în conditii ilegale a unor locuinte de serviciu la pret subventionat.

corneliu dobritoiuÎn total, sunt deferite justitiei 11 persoane care au detinut functii de conducere în MApN.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, general maior în rezerva Corneliu Dobritoiu, cadru al MApN (la data faptelor), actual senator, este acuzat de participatie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

În acelasi dosar au fost trimisi în judecata pentru fapte similare: general de brigada în rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, general maior în rezerva Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, general maior în rezerva Francisc Radici, general maior în rezerva Constantin Nastase, general locotenent în rezerva Sergiu Medar, locotenent în rezerva Gheorghe Rotaru, comandor în rezerva Gheorghe Gonciaruc, colonel în rezerva Ionel Vizitiu, plutonier adjunct în rezerva Mihaela Matei, toti cadre militare MApN la data faptelor, si general de brigada în rezerva Corneliu Duta, comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca, în perioada 1999 – 2005, inculpatul Pigui, în calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat în atribuirea, în conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, în baza Legii 562/2004, de catre beneficiari – cadre militare cu functii de conducere din MApN.

„Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanta cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzarii în regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza carora s-au vândut locuintele în regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, sustine DNA.

Vânzarea în regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare în regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au închiriat si ulterior au cumparat, în regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu încalcarea prevederilor legale.

„Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel i-au determinat pe membrii comisiei de vânzare si ai comisiei de auditare în vederea vânzarii sa-si încalce atributiile de serviciu si sa întocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalându-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu în regim subventionat, în conditiile în care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala. Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinând Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, în regim subventionat, însa cu anumite conditii, între care titularul contractului de închiriere sa detina aceasta calitate de chirias în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, în regim subventionat”, mai arata sursa citata.

Prejudiciul retinut în cauza este în suma de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, care reprezinta contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, începând din luna ianuarie 2005 pâna la zi).

În cauza, Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila cu suma de peste 1,2 milioane lei.

În vederea recuperarii prejudiciului s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinând inculpatilor: Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Matei Mihaela, Vizitiu Ionel, Gonciaruc Gheorghe.

„Având în vedere ca inculpatul Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu în sarcina sa, respectiv 15.846,7 lei, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile, care fusese instituit în cursul urmaririi penale”, precizeaza DNA.

Fata de învinuitii Mircia Chelaru, general corp de armata în rezerva, si colonel Cornel Julea, colonel în rezerva, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor într-o cauza penala distincta.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casatie si Justitie.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie