Din 1 ianuarie 2014, persoanele fizice nu vor mai putea achizitiona terenuri agricole mai mari de 100 de hecatre
Potrivit unui proiect de lege privind vânzarea- cumpararea terenurilor agricole de catre persoanele fizice, întocmit de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, începând de anul viitor “proprietatea persoanei fizice reprezentând terenuri agricole situate în extravilan nu poate depasi 100 ha“.
“Dar, legea nu va putea avea un caracter retroactiv, deci masura restrictionarii la 100 de ha nu îi vizeaza pe cei care au deja suprafete mai mari, ci doar pe cei care vor cumpara terenuri dupa intrarea legii în vigoare, adica, dupa 1 ianuarie 2014”- a precizat Daniel Constantin, ministrul agriculturii, dupa întâlnirea care a avut loc la MADR cu reprezentantii agricultorilor, în care s-a discutat pentru prima data acest proiect de lege, care va fi adoptat în perspectiva liberalizarii pietei terenurilor agricole, începând de anul viitor.
Potrivit proiectului de act normativ, începând de anul viitor, persoanele fizice straine, rezidente în România sau într-un alt stat membru al Unuiunii Europene, vor putea cumpara terenuri agricole din România în limita a 100 de hectare, cu anumite conditii.
În primul rând, vânzarea se va face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor, arendasilor, si persoanelor fizice, cu vîrsta de pâna la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza localitatii respective, precum si Statului Român, printr-o institutie care urmeaza a fi creata, la preturi egale.
Aprobari speciale pentru terenurile de granita si cele pe care se afla situri arheologice
Terenurile agricole situate pe o raza de 10 km de la granita României se pot vinde doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale. Terenurile pe care s-au stabilit zone de patrimoniu arheologic se pot înstraina doar cu aprobarea Ministerului Culturii. De asemenea, terenurile care au sta la baza constituirii unei organizatii a utilizatorilor de apa pentru irigatii, a unei federatii de organizatii de îmbunatatiri funciare, desecare si drenaj se pot vinde doar cu aprobarea adunarii generale a organizatiei respective.
Conditii pentru cumparatori
Pentru a putea cumpara terenuri agricole, atât strainii cât si cetatenii români, trebuie sa aiba cunostinte în domeniul agricol si sa fi desfasurat activitati agricole minim 5 ani. De asemenea, cei care detin deja teren agricol în proprietate si vor sa mai cumpere trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe terenul detinut. Proiectul de lege prevede înfiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, fie prin transformarea Agentiei Domeniilor Statului, fie prin constituirea unei noi institutii. “Acest lucru ca si altele care vor trebui clarificate în legatura cu aceasta lege vor fi stabilite în perioada urmatoare, în urma consultarilor pe care le vom avea cu reprezentantii tuturor organizatiilor si asociatilor de producatori agricoli, dupa care vom înainta proiectul spre aprobare guvernului, care îl va trimite spre adoptare Paramentului- a declarat pentru Capital ministrul agriculturii Daniel Constantin
Potrivit tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana, începând cu data de 1 ianuarie 2014, România trebuie sa-si deschida piata terenurilor agricole si pentru persoanele fizice din tarile membre UE. În momentul de fata pot cumpara terenuri agricole doar persoanele juridice(societatile comerciale) care au sediul în România, nu si persoanele fizice. „Acest termen de 1 ianuarie 2014 este prevazut în tratatul de aderare. S-au facut eforturi, si în anii trecuti si în acest an, ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat în anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate. Si atunci, trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte afaceri în agricultura”, a subliniat Daniel Constantin. Alexandru Boariu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!