Proiectul de lege privind Rosia Montana, nu a fost avizat de Ministerul Economiei

 

Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana, care a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului în dupa-amiaza precedenta sedintei în care a fost aprobat, a declarat marti Varujan Vosganian, ministrul de resort, într-o conferinta de presa.

varujan vosganian‘Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege. Nu exista nicio semnatura a mea sau a colegilor mei. Pentru ca, în timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev, am plecat pentru ca nu stiam ca o sa se dezbata proiectul. Proiectul a aparut pe ordinea de zi în dupa-amiaza precedenta, când eu deja eram în avion, colegii mei au ramas, ei si-au dat tot concursul. Au prezentat o serie de note, care se refereau fie la alte legi care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care îngreuneaza aplicarea proiectului asa cum este el. Deci Ministerul Economiei nu si-a pus semnatura pe proiectul de lege si are o seama de observatii’, a subliniat Vosganian.

El a precizat ca dezbaterea din Parlament trebuie sa rezolve probleme importante, precum cea de mediu.

Ministrul a adaugat ca are mari rezerve în legatura cu problemele de mediu pe care le ridica acest proiect.

‘Nu exista niciun dubiu ca pentru zona e benefic începutul exploatarii, pentru locurile de munca, însa am mari rezerve în legatura cu problemele de mediu. Vreau ca cineva în mod deschis sa-si ia angajamentul cu privire la acest aspect. Votul meu în Parlament va fi conditionat de prezenta unor garantii de mediu’, a punctat Vosganian, care este si senator.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat în urma cu o saptamâna în sedinta de Guvern, urmând sa fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul român o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului român urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% în cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului român de a solicita plata acesteia în natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa întreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la îndeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca în faza de constructie si 900 locuri de munca în faza de operare.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie