Medicina de familie va avea anul viitor, un buget de 8,5-9% din FNUASS

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, la Craiova, în cadrul unei dezbateri pe tema proiectelor de acte normative privind reforma sistemului sanitar, ca bugetul alocat anul viitor medicinii de familie va fi de 8,5-9% din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate /FNUASS/, urmând ca în 2015 acesta sa ajunga la 10%.

medic cabinetNicolaescu a tinut sa precizeze ca aceasta nu este o doar o promisiune, ci va fi prevazuta în bugetul de anul viitor.

”Am avut mai multe evaluari asupra modului în care s-a desfasurat activitatea în ultima vreme si consideram ca pentru anii urmatori, si primul semnal vrem sa îl dam în 2014, sa crestem fondurile alocate medicinii prespitalicesti. Vom încerca sa crestem anul viitor substantial (n.red.: fondurile alocate) si vreau sa nu o luati ca pe o promisiune si ca pe un adevar pe care politica publica pe care eu o fac în calitate de ministru trebuie sa dovedeasca ca ce spun si fac si a face înseamna a pune în buget ceea ce spui. Anul viitor bugetul medicinii de familie va mai creste fata de anul 2013 pâna probabil la un procent de 8,5 – 9% din FNUASS, urmând sa ajungem la acel de 10% în anul 2015′, a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca anul viitor vor creste mult si fondurile alocate medicinii de ambulatoriu si se vor dezvolta centrele de permanenta si centrele multifunctionale.

”De asemenea, vom încerca sa dezvoltam substantial îngrijirile la domiciliu, sa dezvoltam substantial îngrijirile de variatie. E absurd sa tii în spital un om înca 3-4 zile numai ca sa-i faci trei injectii pe zi în loc sa îl trimiti acasa si sa trimiti o asistenta care sa îi faca cele trei injectii pe un program de îngrijire la domiciliu, când te costa mult mai putin si omul însusi este mai multumit decât sa stea în acea atmosfera de spital în loc sa stea la el acasa si sa stie ca beneficiaza de niste servicii care îi duc rezolvarea problemelor de sanatate pe care le are. Avem toate aceste probleme în lucru si atunci când vom merge cu bugetul în Parlament vom gasi acolo toate acestea sub forma bugetata’, a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, actiunea numarul 1 a MS pentru anul 2014 va fi dezvoltarea centrelor de permanenta, însa medicii de familie nu trebuie sa fie îngrijorati ca vor primi iar sarcini fara sa primeasca si finantare. ‘Vom da echilibrat activitati, servicii, împreuna cu contravaloarea, care sper ca de data aceasta sa fie corecta, a activitatii pe care o presteaza’, a spus ministrul Sanatatii. Acesta a mai precizat ca doreste promovarea serviciilor multifunctionale, pentru ca ele trebuie sa dea cât mai multe servicii medicale de specialitate catre pacienti, iar acestia sa se adreseze cât mai putin spitalului, care trebuie sa îsi reia rolul pe care îl are si nu sa fie de toate.

La Craiova a avut loc, marti, cea de-a treia întâlnire regionala a Ministerului Sanatatii pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publica.

Eugen Nicolaescu, Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si Adrian Pana, secretar de stat în Ministerul Finantelor, s-au întâlnit cu autoritatile judetene si reprezentantii structurilor sistemului sanitar din judetele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti si Vâlcea, reprezentanti ai colegiilor judetene ale medicilor, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din fiecare judet, reprezentantii societatilor si patronatelor medicilor de familie, reprezentanti ai organizatiilor judetene ale sindicatelor, ai ordinului asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali, managerii spitalelor publice, reprezentantii colegiilor judetene ale farmacistilor, conducerile DSP-urilor, conducerile caselor judetene de sanatate.

În cadrul dezbaterii au fost abordate directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi; legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza.(A, autor: Maria Mitrica, editor: Adrian Dragut), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie