Sute de persoane au protestat duminica, impotriva exploatarii de la Rosia Montana si a gazelor de sist
Câteva sute de persoane au protestat duminica la fântâna din Piata Universitatii împotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana si a gazelor de sist. Protestatarii îsi manifesta nemultumirea fata de faptul ca proiectul de exploatare de la Rosia Montana a primit unda verde si scandeaza împotriva începerii lucrarilor de exploatare.
La actiunea de protest au participat reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu, dar si oameni veniti din diverse judete ale tarii. Unii dintre ei au declarat pentru AGERPRES ca au venit la actiune în urma unor postari pe o retea de socializare, fiind împotriva exploatarii minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana si a gazelor de sist. „Am vazut pe internet si la televizor reclamele pentru Rosia Montana si consider ca nu este normal sa distrugem niste munti, niste oameni, doar ca sa scoatem aurul din acei munti. Pe lânga asta, acest aur se scoate cu cianura si ea este o otrava. Cianura se poate evapora si transforma în picaturi si vor aparea ploi acide, infiltrându-se în apa subterana, de unde poate sa ajunga tot în apa”, a spus un tânar de 18 ani.
O femeie de 50 de ani a afirmat ca s-a nascut în judetul Vaslui si locuieste în Bucuresti, dar vrea sa protejeze locurile natale. „Locul unde m-am nascut este acela în care Chevron vrea sa exploateze gazele de sist si am venit sa-mi protejez locurile natale. Acolo este familia – parintii si fratele meu. Guvernantii nu o sa dea nici un loc de munca, pentru ca oamenii de acolo sunt cu agricultura si nu au experienta si pricepere în domeniul exploatarilor”, a spus aceasta.
***
Aproximativ 150 de persoane au protestat duminica la Rosia Montana si alte circa 150 la Alba Iulia ca urmare a aprobarii în sedinta de guvern a proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argintifere din perimetrul Rosia Montana, care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament.
La protestul derulat la Rosia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior, au participat, timp de trei ore, peste 150 de persoane. De mentionat ca Alburnus Maior, asociatie care se opune proiectului minier al ‘Rosia Montana Gold Corporation’, a solicitat autoritatilor competente aprobarea organizarii de proteste în Rosia Montana timp de patru luni, zilnic. Deocamdata, protestul a fost autorizat pentru o luna, zilnic între orele 12 si 18, existând posibilitatea prelungirii actiunii si pentru restul perioadei solicitate.
În ceea ce priveste protestul organizat duminica la Alba Iulia, acesta s-a desfasurat pe bulevardul pietonal din cartierul Cetate, bulevardul Transilvaniei, participantii fiind mobilizati si prin intermediul retelelor de socializare, acestia exprimându-si astfel sprijinul pentru comunitatea din Rosia Montana care nu doreste sa îsi paraseasca locurile natale.
Participantii, dintre care unii purtând masti, au afisat bannere cu mesajele „Vrem proiecte durabile! Nu acceptam poluarea! Salvati Rosia Montana”, „Indiferenta ucide. Spuneti NU cianurii. Pastrati Apusenii curati si bogati” etc. Printre cei care au protestat s-au aflat si vârstnici cu nepoti de mâna, dar mai ales tineri.
Actiunile de protest se desfasoara în cadrul campaniei ‘Salvati Rosia Montana’, sub genericul ‘România iese în strada pentru Rosia Montana: Distrugerea Rosiei Montane – NU în numele meu!’.
Recent, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere România, el urmând sa fie transmis Parlamentului.
Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul român o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului român urmeaza sa ajunga astfel la 25%.
Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6%, fata de 4% în cazul celorlalte miniere, cu optiunea statului român de a solicita plata acesteia în natura.
De asemenea, investitorul se angajeaza sa întreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la îndeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.
Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca în faza de constructie si 900 locuri de munca în faza de operare.
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la Mamaia, ca lasa la latitudinea parlamentarilor social-democrati modul în care vor vota cu privire la proiectul Rosia Montana, afirmând ca fiecare se poate exprima asa cum îi dicteaza constiinta. El a calificat acest proiect ca fiind unul „extrem de controversat”, de care nu este „convins”.
La Rosia Montana au fost investiti pâna în prezent de compania care doreste sa exploateze zacamântul auroargintifer peste 450 milioane de dolari. agerpres.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!