Prioritatile legislative pentru a doua sesiune ordinara a anului 2013

 

Parlamentul îsi începe luni activitatea, iar partidele parlamentare si-au trasat deja prioritatile legislative pentru noua sesiune ordinara.

parlament2Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14,00, iar grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15,00. Senatorii se vor reuni în plen de la ora 16,00.

Si deputatii se întorc din vacanta, Camera Deputatilor fiind convocata în a doua sesiune ordinara a anului 2013, la ora 14,00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc începând cu ora 13,00.

*** Purtatorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat pentru AGERPRES ca printre prioritatile legislative ale social-democratilor în noua sesiune parlamentara se numara bugetul pe anul 2014.

Potrivit acesteia, vor fi avute în vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati în cadrul fiscal-bugetar, care însoteste Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014 – 2016.

Alte prioritati ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar si un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

În afara acestora, la Senat se afla înca în procedura o serie de proiecte de lege, din lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinara a anului 2013: L415/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.132/1999 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, L344/2010 Proiect de Lege – Legea educatiei nationale si învatarea pe tot parcursul vietii, L660/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.75/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, L317/2012 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, L700/2011 Proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea.

*** În ceea ce priveste prioritatile legislative ale PNL acestea sunt în principal de natura economica.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent ca printre prioritati se numara reducerea CAS si schimbarea regimului redeventelor.

„În momentul în care esti la guvernare încerci în primul rând sa legiferezi împreuna cu Guvernul sau uneori chiar prin Guvern. Exista foarte multe initiative. Oamenii, mai ales în conditiile unui vot uninominal, vin din colegiul lor cu anumite solicitari, fac un proiect de lege, dupa aceea vine frustrarea, nemultumirea ca vine un aviz negativ de la Guvern. Încercam sa coordonam toate aceste lucruri. Exista si proiecte fanteziste, nu în sensul ca nu ar fi de dorit, dar în sensul ca nu exista resurse”, a spus Antonescu, vineri, dupa Delegatia Permanenta a partidului.

El a aratat ca PNL este preocupat si de temele europene.

„Teme europene, teme care tin de politici si decizii europene, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, altor institutii, nu fac din pacate obiectul dezbaterii si deciziei în partidele noastre. Trebuie sa legam mai mult aceste lucruri, pentru a putea dupa aceea toti – Guvern, parlamentari europeni, alti reprezentanti ai României – sa facem din România în Uniunea Europeana actor, nu elev chemat din când în când la cancelarie ca sa se mai vada daca este tuns suficient de cuviincios, dupa parerea directorului. Trebuie sa ne spunem cuvântul, Europa are mari probleme, nu le-a creat România, dar afecteaza România, somajul la tineri, toate aceste lucruri nu sunt doar ale noastre si nu sunt doar ale Europei. Ar trebui, în sensul acesta, la nivel legislativ si la nivelul actiunii guvernamentale sa cuplam mai bine cu problematica aceasta si sa ne spunem cuvântul”, a aratat liderul liberalilor. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie