Ministerul Agriculturii va ceda cu titlu gratuit, pentru 30 de ani, dreptul de folosinta asupra instalatiilor de irigare unor firme din domeniul agricol

 

Ministerul Agriculturii vrea sa ofere gratuit dreptul de folosinta asupra sistemelor de irigatii unor firme controlate de oamenii de afaceri Ioan Niculae si Culita Tarâta, cunoscuti pentru facilitatile primite de la stat.

irigatiiIncapabil sa gestioneze eficient sistemul de irigatii, Ministerul Agriculturii a gasit cea mai „buna” solutie pentru a rezolva problemele din sector. Astfel, institutia vrea sa cedeze cu titlu gratuit, pentru 30 de ani, dreptul de folosinta asupra instalatiilor de irigare unor firme din domeniul agricol, printre care si cele ale oamenilor de afaceri Ioan Niculae si Culita Tarâta.

Cei doi sunt cunoscuti pentru facilitatile consistente pe care le-au primit de-a lungul timpului de la stat, într-o forma sau alta.

Beneficiarii masurii spun ca oricum sistemul de irigatii este distrus, pozitie comunicata si de oficialii ministerului. „Sistemele nu sunt în stare buna si trebuie sa investeasca în ele”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El nu a putut explica de ce a ales ministerul acum aceste cinci organizatii, spunând ca nu s-a ocupat personal de problema. Adrian Radulescu, fost secretar de stat în minister, spune ca „din doua rele, statul o alege pe aia mai putin rea”, adica datul pe degeaba. „Altfel, instalatiile sunt lasate de izbeliste si se fura”, ne-a declarat Radulescu.

Cel mai râvnit teren agricol din România

Conform proiectelor de hotarâre de guvern, ar urma sa se constituie dreptul de folosinta gratuita în favoarea a cinci organizatii, printre care Organizatia de Desecare si Drenaj InterAgro nr. 13 Seaca, judetul Teleorman, dar si Organizatia de Desecare si Drenaj Insula Mare a Brailei. Aceste organizatii sunt înfiintate de firmele care exploateaza terenurile deservite de sistemele de irigatii, desecare si drenaj.

Potrivit proiectelor, initial sistemele de desecare si drenaj vor putea fi folosite pe o perioada de cinci ani, cu obligatii de modernizare si exploatare. În cazul respectarii obligatiilor, la finalul celor cinci ani perioada poate fi extinsa cu pâna la 25 de ani.

Omul de afaceri Culita Tarâta spune ca predari cu titlu gratuit s-au facut si în guvernarea lui Emil Boc. „Acum trei ani s-au predat cu titlu gratuit niste morti în sicriu, nu niste sisteme în functiune. Sunt numai ramasite”, ne-a declarat omul de afaceri. Desi neaga ca ar mai avea vreo legatura cu Insula Mare a Brailei, pe care a avut-o în concesiune din 2001 prin firma TCE 3 Brazi, spune ca sustine cauza actualilor proprietar. Insula Mare a Brailei ramâne cel mai râvnit teren agricol din România.

Din august 2012, întregul teren a fost concesionat firmei Agricost, detinuta de Constantin Dulute, care, potrivit relatarilor EVZ, este un apropiat al lui Culita Tarâta. În plus, administratorul Agricost, Gheorghe Buzdugan, este în acelasi timp, potrivit Hotnews, si directorul general de la TCE 3 Brazi.

Afaceri banoase cu statul

Grupul InterAgro este detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, care a beneficiat ani la rând de gaze ieftine de la stat, afacere verificata de DIICOT, prejudiciul fiind estimat la 126 milioane euro.

Într-un alt dosar penal legat de finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoana, Niculae este cercetat alaturi de Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila. În luna mai a acestui an, Stancu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Agriculturii Daniel Constantin ca sa obtina bani de la Guvern pentru irigatii. Este vorba despre modernizarea unei statii de pompare din comuna Stancuta, lânga Insula Mare a Brailei, statie care, potrivit presei locale, este una dintre cele mai mari din Europa si ar putea deservi 320.000 hectare.

Irigatii distruse dupa Revolutie

În timp ce ofera instalatiile pentru uz gratuit, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca statul vrea sa modernizeze sistemul de irigatii, cu bani europeni. Astfel, vrea ca un miliard de euro din fondurile structurale alocate României sa fie alocate pentru modernizarea sistemelor de irigatii, însa abia din 2014.

În conditiile secetei din ultimii ani, accesul la irigatii face diferenta între profit si pierdere pentru agricultori. Din cele 2,9 milioane de hectare amenajate pentru irigatii pâna în 1989, doar pe 500.000 de hectare înca mai sunt sisteme viabile economic, potrivit Bancii Mondiale. Restul a fost distrus aproape total. Ministerul spune ca în 2013 au fost încheiate contracte pentru 400.000 hectare în vederea irigarii. Agricultorii se plâng de pretul prea mare al electritatii. Daca ar folosi irigatiile, productia ar creste cu 30- 50%. Teodora Cimpoi, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie