Liviu Dragnea, la DNA

 

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat luni la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde procurorii îi vor prezenta materialul de urmarire penala în dosarul în care a fost pus sub acuzare în legatura cu desfasurarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

liviu dragnea 2Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmarit penal pentru savârsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savârsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegatorul sa voteze în cadrul referendumului.

În rezolutia de începere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei în vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care sa garanteze validarea acestuia.

„Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savârsirea de infractiuni prevazute de Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrâns de persoane sa obtina, în timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat în sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificând sectiile de vot cu prezenta slaba”, se arata într-un comunicat al DNA.

Procurorii mai sustin ca „sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, în vederea maririi artificiale a numarului de votanti”.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie