Gruia Stoica: Banii aferenti achizitionarii companiei CFR Marfa, vor fi platiti dupa ce se va intra in posesia avizului de la Consiliul Concurentei

 

Proprietarul Grup Feroviar Român /GFR/, Gruia Stoica, a declarat luni ca banii aferenti achizitionarii companiei CFR Marfa vor fi platiti dupa ce se va intra în posesia avizului de la Consiliul Concurentei.

gruia stoica„Vom plati banii dupa ce vom plati avizul de la Consiliul Concurentei. Aceasta faza este o faza premergatoare. Finalizarea procedurii va avea loc dupa ce vom primi avizul de la Consiliul Concurentei”, a afirmat Gruia Stoica.

Potrivit acestuia, compania pe care o reprezinta are termen 10 zile pentru a trimite notificarea catre Consiliul Concurentei.

„Avem termen maxim de zece zile pentru a trimite notificarea catre Consiliul Concurentei, însa noi o vom expedia în cel mai scurt timp”, a mai spus Gruia Stoica.

Întrebat daca are banii necesari pentru cumpararea companiei CFR Marfa, proprietarul Grup Feroviar Român a confirmat ca dispune de sumele în cauza, precizând ca nu stie de ce a durat atât de mult procedura de semnare a contractului.

De asemenea, la întrebarea unui jurnalist referitoare la plecarea sa în Rusia pentru a cauta banii necesari în vederea cumpararii companiei CFR Marfa, asa cum a sugerat presedintele României, Traian Basescu, Gruia Stoica a replicat: „Dar ce, banii din Rusia au alta culoare?”.

Ministerul Transporturilor a anuntat, luni, ca la ora 16.30, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vânzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa „CFR Marfa” catre societatea comerciala Grup Feroviar Român.

„Vânzarea pachetului de actiuni a fost asumata de catre Guvernul României prin Hotarârea nr. 526/2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vânzare de actiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Român, în calitate de cumparator. Pâna în acest moment, statul român, prin Ministerul Transporturilor si Guvernul României, a respectat toate angajamentele asumate si procedurile legale, aflându-se în termenii calendarului stabilit de privatizare a ‘CFR Marfa’. Urmatoarele etape importante în finalizarea tranzactiei sunt  plata valorii actiunilor de catre cumparator si transferul efectiv al acestora”, se mentioneaza într-un comunicat al MT.

Procesul de pregatire a privatizarii ‘CFR Marfa’ a demarat în 2008, odata cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotarârea de Guvern nr. 46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa „CFR Marfa” si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobata strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de actiuni. Hotarârea nr. 526/2013, pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vânzare de actiuni, a fost publicata în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii în vigoare a actului normativ, în caz contrar contractul urmând sa fie desfiintat de plin drept, fara a mai necesara punerea în întârziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei.

În termen de 30 de zile calendaristice, Ministerul Transporturilor, Grup Feroviar Român si un agent escrow urmeaza sa încheie un contract escrow care va fi anexa la contractul de vânzare de actiuni având ca obiect, în principal, plata de catre GFR a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentând 10% din pretul de cumparare, în termen de doua zile lucratoare de la încheierea contractului escrow.

Modalitatea de plata a pretului pachetului de 51% din actiuni este plata integrala la data finalizarii si va consta în încasarea urmatoarelor sume: echivalentul în lei a sumei de 10 milioane euro constituita de cumparator cu titlu de garantie de participare; suma de 90,498 milioane lei reprezentând fondurile din contul escrow; diferenta de pret pâna la concurenta pretului de cumparare oferit.

Finalizarea vânzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constând în plata pretului de cumparare si în transferul titlului de proprietate asupra pachetului de actiuni va avea loc sub conditia semnarii contractului de escrow si depozitarii de catre cumparator a sumei prevazute pentru contul escrow si a realizarii unor conditii suspensive.

Potrivit unor surse din MT, contractul de privatizare a fost semnat luni de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu si de directorul general al GFR, Sorin Chinde, însa la eveniment au participat si ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, si proprietarul GFR, Gruia Stoica.(AS – operator: Petruta Lungu, autor: Magdalena Tanasescu, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie