Eliminarea tarifelor de roaming in Europa – initiativa legislativa

 

Comisarul european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, va prezenta în data de 11 septembrie un pachet legislativ care prevede eliminarea tarifelor de roaming în Europa.

telefon si bani, roamingUniunea Europeana nu mai pledeaza pentru “desfiintarea serviciului de roaming”, ci “pentru stimulente în vederea desfiintarii”, scrie La Vanguardia. Planul  comisarului european pentru Agenda digitala, Neelie Kroes, care urmeaza sa fie prezentat guvernelor statelor membre si Parlamentului European pe 11 septembrie, prevede eliminarea tarifelor de roaming si dispozitii privind asigurarea accesului liber al cetatenilor la internet, garantând neutralitatea acestuia, precum si dispozitii pentru combaterea criminalitatii cibernetice.

Obiectivul este ca pachetul sa fie adoptat de Parlamentul European si Consiliu, care reprezinta statele membre, în preajma sarbatorilor de Paste din 2014, adica înainte de alegerile europene, astfel încât noua legislatie ar putea intra în vigoare treptat în 2015 si 2016, a precizat purtatorul de cuvânt al comisarului.
Comisia Europeana a încercat sa abordeze aceasta problema din 2007, iar o scadere a tarifelor a fost acceptata în 2012. Tariful pentru consultarea de date (pagini de internet, primirea si trimiterea de email-uri si poze) pe telefonul mobil sau pe tableta poate fi maxim 70 de eurocenti pe megabyte începând cu 1 iulie 2012. Plafonul va fi redus la 45 de eurocenti la 1 iulie 2013 si 20 de eurocenti la 1 iulie 2014. Plafonari degresive vor fi aplicate si în cazul apelurilor telefonice si SMS-urilor efectuate si primite, la aceleasi date. La 1 iulie 2014, pretul maxim va fi de 19 eurocenti pentru apelurile efectuate si 6 eurocenti pentru apelurile primite si SMS-uri.

State membre ale Uniunii Europene precum Belgia, Luxemburg si Olanda deja au pregatit un plan pentru eliminarea tarifelor de roaming, noile masuri urmând sa intre în vigoare din aceasta toamna.

Ce este ROAMING-ul

Serviciul de roaming ofera posibilitatea de a utiliza cartela SIM sau terminalul mobil de la un furnizor de servicii de telefonie mobila din tara de origine atunci când calatoriti în afara tarii, în cazul în care exista acorduri si legaturi de interconectare între furnizorul dvs. si operatori din tara în care calatoriti. Acest lucru înseamna ca puteti efectua si primi apeluri, puteti trimite sau primi SMS-uri si MMS-uri sau puteti utiliza servicii de internet, chiar daca nu va aflati în aria de acoperire a retelei de origine.

Serviciile de telefonie mobila pe care le utilizati atunci când va aflati în afara României sunt furnizate prin intermediul retelei unui operator din tara vizitata, care va percepe un tarif furnizorului ale carui servicii le utilizati în tara de origine. Aceste costuri înregistrate de furnizorul dvs. se vor regasi în tarifele cu amanuntul pe care acesta le percepe pentru serviciile pe care le-ati utilizat. Serviciile utilizate prin intermediul unei cartele SIM/unui terminal de la un furnizor din tara pe care o vizitati sau cele utilizate atunci când va aflati în România pentru a comunica cu un utilizator dintr-o alta tara nu reprezinta servicii de roaming international. Bogdan Biszok, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie