Doua noi programe au fost semnate de ministrul Fondurilor Europene. Proiectele vizeaza domeniul mediului si al combaterii coruptiei

 

Doua noi programe prin care România va atrage granturi SEE si norvegiene, cu o valoare cumulata de peste 14 milioane de euro, au fost semnate recent, proiectele vizând îmbunatatirea cunoasterii în domeniul amenajarii teritoriului, întarirea capacitatii de reglementare în domeniul sigurantei nucleare si radiologice, dar si promovarea integritatii si combaterea coruptiei în domeniile fiscal si vamal.

eugen teodoroviciProgramele au fost semnate de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a informat luni MFE.

Prin cel dintâi program, „Monitorizarea mediului si planificare si control integrat”, sunt alocate României granturi în valoare de peste 8 milioane de euro. Sumele vor fi utilizate pentru îmbunatatirea respectarii legislatiei în domeniul mediului, prin proiectul predefinit „Îmbunatatirea cunoasterii în domeniul amenajarii teritoriului”. Proiectul va fi implementat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara din România în cooperare cu Autoritatea norvegiana de cadastru si cu Registrul din Islanda.

Prin cel de-al doilea program, „Întarirea capacitatii si cooperare institutionala între institutiile publice, autoritatile locale si regionale românesti si norvegiene’, sunt alocate României granturi în valoare de 6 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate doua proiecte.

„Întarirea capacitatii de reglementare în domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta în România”, promovat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, are o valoare totala de 4,2 milioane de euro si vizeaza cresterea eficientei autoritatii nationale de reglementare în domeniul nuclear, inclusiv prin schimb de experienta si bune practici cu cei doi parteneri ai proiectului – Autoritatea de Protectie Împotriva Radiatiilor din Norvegia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Prin intermediul celui de-al doilea proiect predefinit, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va primi granturi în valoare de peste 2,3 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru promovarea integritatii si combaterea coruptiei în domeniile fiscal si vamal, prin întarirea capacitatii Directiei Generale de Integritate. Proiectul va fi dezvoltat si implementat în parteneriat cu Administratia Fiscala Norvegiana si Secretariatul General  al Guvernului.

Granturile SEE si norvegiene alocate României în perioada 2009-2014 sunt în valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor sustine programe si proiecte din 21 de domenii, precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si îmbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma. Pâna în prezent, au fost semnate noua din cele 21 de programe.

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS – Norvegia, Islanda si Liechtenstein- fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul UE. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice în Spatiul Economic European si întarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

În perioada de finantare 2004-2009, România a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii-cheie, precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungând la 85%.(AS – autor: Irinela Visan, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie