Un ONG din Romania, pe cale sa creeze un precedent la CEDO cu privire la accesul la justitie a persoanelor cu dizabilitati mintale
Saptamâna viitoare, CEDO va decide daca va admite spre judecare cazul unui tânar român de 19 ani care a murit la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare si care este reprezentat acum de un ONG.
Un ONG din România este pe cale sa creeze un precedent la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a înaintat dosarul lui Valentin Cîmpeanu (un tânar care a murit abandonat într-un spital de boli mintale – n.r.) contra României la CEDO, prin aceasta ridicând în premiera problema accesului la justitie a persoanelor cu dizabilitati mintale închise în institutii medicale sau sociale si care nu au un reprezentant legal.
Este primul caz de acest fel care ajunge pe masa judecatorilor, iar pe 4 septembrie va avea loc audierea. CRJ a solicitat Curtii sa-si adapteze criteriile de admisibilitate, astfel încât sa permita ONG-urilor pentru drepturile omului sa reprezinte drepturile persoanelor închise în institutii.
Daca pe 4 septembrie CEDO va admite spre judecare cazul, atunci orice ONG pentru drepturile omului din Europa s-ar putea adresa CEDO în numele oricarei persoane vulnerabile, lipsita de aparare si închisa într-o institutie sociala, medicala a statului.
România are 16.000 de cetateni institutionalizati
În total, în România, peste 16.000 de români sunt institutionalizati, potrivit specialistilor Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ). Din acestia, 8.000 sunt copii care stau în centrele de plasament pâna la vârsta de 18 ani si care, ulterior, risca sa ajunga în spitale de psihiatrie de maxima siguranta.
„Aceasta speta deschide portite pentru o întreaga categorie de astfel de cazuri. Oamenii institutionalizati sunt oameni invizibili care, printr-o decizie favorabila ar putea deveni oarecum vizibili. Ar deschide calea unor dosare din urma, pentru ca Valentin Cîmpeanu nu a fost singura victima a sistemului”, a declarat avocatul Constantin Cojocariu.
Cazul lui Valentin a socat România
Valentin Cîmpeanu, un copil abandonat la nastere, seropozitiv si cu dizabilitati intelectuale, si-a petrecut întreaga viata în institutiile statului, dupa ce a fost nevoit sa paraseasca orfelinatul la vârsta majoratului si nicio institutie nu si-a asumat responsabilitatea îngrijirii sale. Pe 13 februarie 2004, când abia împlinise 19 ani, Valentin a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare unde a fost gasit de reprezentantii Centrului pentru Resurse Juridice, organizatie neguvernamentala care avea dreptul sa efectueze controale inopinate în institutiile cu profil psihiatric.
„Era izolat, închis singur într-un depozit întunecos si pe jumatate dezbracat.
Cântarea cel mult 45 de kilograme. Desi era bolnav, nu primea niciun tratament. În plus, nimeni nu voia sa îl atinga”, îsi aminteste Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ.
De altfel, la foarte scurt timp de la acest control, Valentin s-a stins din viata. „ În acea perioada, aproape 100 de pacienti internati la Poiana Mare au decedat subit, fie de hipotermie, fie de subnutritie”, a explicat si Georgiana Iorgulescu, presedintele CRJ.
Sistem deficitar de protectie sociala
O mare problema în România e faptul ca sistemul de protectie sociala are numeroase deficiente, mai ales în ceea ce priveste categoria persoanelor vulnerabile, categorie din care facea parte si Valentin Câmpeanu.
„Copiii pot fi închisi în institutii, ulterior fiind lasati în grija cui o vrea. Reprezentantul legal al acestor copii este presedintele Consiliului Judetean, care este si ordonator de credite, adica vorbim de un conflict de interese. De altfel, viata în astfel de institutii nu sporeste calitatea vietii acestor persoane, tocmai de aceea este nevoie de o mai mare implicare a comunitatii si de mai mult suport”, a conchis Georgiana Pascu. Claudia Spridon, Andrei Astefanesei, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!