Premierul Victor Ponta a declarat ca lucrarile la gazoductul Iasi – Ungheni vor fi finalizate in luna decembrie
Premierul Victor Ponta a spus ca finalizarea gazoductului Iasi – Ungheni va avea loc în luna decembrie, raspunzând unei întrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.
„Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfârsitul lui decembrie, pâna atunci. Eu înteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfârsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul”, a declarat Ponta, sâmbata, la Constanta.
Premierul Victor Ponta a fost prezent în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Inaugurarea a fost organizata marti, când este sarbatorita aniversarea a 22 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova.
Prin gazoduct se urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Întrebat de jurnalisti daca aceasta investitie, inaugurata chiar de ziua independentei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a raspuns ca nu crede ca autoritatile ruse se vor „supara”.
Proiectul de constructie a conductei de gaz Iasi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.
În contextul vizitei la Chisinau a omologului sau român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat ca grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totusi, „este firesc ca un stat sa doreasca diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetica a statului la nivel regional”, a explicat Leanca. El a adaugat ca „a fost începuta constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni, dintre Republica Moldova si România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual. Andreea Unturica, Cosmin Vaideanu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!