Dacian Ciolos, apreciaza ca Romania nu are de ce sa primeasca avertisment in cazul scandalului de la APIA

 

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat vineri, întrebat daca România risca vreo sanctiune ca urmare a recentului scandal de coruptie de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ca tara noastra „nu are de ce sa primeasca avertisment, nefiind o problema de sistem.

dacian ciolosDacian Ciolos a spus ca a fost identificata o problema, autoritatile judiciare din România au luat masuri, iar acum „Comisia Europeana asteapta rezultatul anchetei pentru a vedea daca problema este izolata si daca e vorba doar de persoanele care sunt acum vizate de ancheta sau daca e o problema mai larga, de frauda”.

„Nu e problema de sistem, deci de asta nu se pune problema atentionarii legat de modul de functionare a Agentiei de Plati, pentru ca nu e o problema de sistem, de functionare a Agentiei de Plati. E vorba de anumiti responsabili sau în cazul respectiv de un responsabil la vârf al unei agentii de plati”, a afirmat comisarul european, la Ciugud, în judetul Alba.

Ciolos a subliniat ca pe el, personal, îl îngrijoreaza faptul ca un director general adjunct la o agentie de plati care gestioneaza miliarde de euro îsi permite sa faca asemenea lucruri.

„Sper ca sa fie un caz izolat si sper, totodata, sa se ia masuri ca sa nu se mai ajunga ca dupa niste recrutari care trebuie sa se faca pe baza de competente pentru astfel de posturi sa ajunga în astfel de pozitii oameni care vad ca au alte preocupari decât buna gestiune a fondurilor. Dar, înca o data, pâna în momentul de fata, tratam cazul respectiv ca atare ca un caz izolat si asteptam sa vedem rezultatul anchetei”, a conchis Dacian Ciolos.

Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, a fost arestat pe 14 august pentru 29 de zile în urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, el fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mita si trafic de influenta. În acelasi dosar, a fost arestat si Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL.

Potrivit DNA, în perioada mai-august, Aurel Pana, care îndeplinea si functia de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de el.(A – autor: Marinela Brumar, editor: Stefan Gabrea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie