Eugen Nicolaescu: Solutiile cu privire la distribuirea cardului national de sanatate, vor fi gasite pana la jumatatea lunii septembrie

 

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, vineri, la Conferinta Regionala de medicina a familiei, organizata la Mamaia, ca împreuna cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului de sanatate sa nu intre în atributia medicului de familie.

eugen nicolaescu2Ministrul Eugen Nicolaescu le-a transmis medicilor de familie ca numai printr-un parteneriat strâns între medici, autoritati si pacienti se poate realiza reforma în sanatate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important.

Abordând în cadrul întâlnirii si tema distribuirii cardului national de sanatate, ministrul a precizat ca, împreuna cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului sa nu intre în atributia medicului de familie, adaugând ca, pâna la jumatatea lunii semptembrie 2013, vor fi gasite cele mai bune solutii pentru a rezolva situatia distributiei cardului national de sanatate.

Totodata, în urma discutiilor purtate de ministru cu reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si ai patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca acestia sa ajute pacientul la initializarea cardului de sanatate.

„Echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esentiala în cadrul reformei în sanatate, iar aici vom pune accentul pe medicina de familie, centrele de permanenta si ambulatoriul de specialitate, diminuând în paralel cheltuielile cu sectorul spitalicesc, care este un mare consumator de resurse. Cred cu toata convingerea ca sistemul sanitar românesc se poate schimba stimulând medicul de familie sa fie integratorul sistemului medical în legatura cu pacientul”, a declarat Nicolaescu.

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, declara, în 16 iulie, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fi produse pâna la sfârsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizând ca acestea ar putea fi folosite din 2014.

„Potrivit Legii sanatatii, orice român va fi obligat sa prezinte cardul de sanatate ori de câte ori apeleaza la servicii medicale. În acest context, pâna la sfârsitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sanatate vor fi distribuite catre casele judetene de asigurari de sanatate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie sa sprijine distributia si sa realizeze initializarea cardurilor. Totodata, vor fi stabilite specificatiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantata compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, a spus Cristian Busoi, într-o conferinta de presa în care a prezentat principalele obiective ale mandatului sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat presedintele CNAS.

Cristian Busoi a mai spus ca ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat ca spera ca medicii de familie sa sutina acest proiect, chiar daca de fiecare data si-au exprimat refuzul.

În replica, medicii de familie au sustinut ca editarea datelor pe cardurile de asigurat si distribuirea lor trebuie facute doar de CNAS, iar cititoarele de carduri si contractele de mentenanta pentru acestea trebuie sa fie cumparate de institutie, prin licitatie, si date în folosinta medicilor, prin contract de comodat.

„Asa cum am argumentat în numeroase rânduri, distribuirea cardului, editarea datelor pe card si achizitia cititoarelor de card trebuie sa fie finalizate de CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie”, au aratat reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat de presa.

Medicii de familie sustin ca editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, activitatii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical si relatia medic-pacient. Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie