UCM Resita, in insolventa. O posibila varianta de salvare: nationalizarea
Când intri pe poarta UCM Resita te impresioneaza dimensiunea de dezvoltare a uzinei, care are 25 de hectare de hale si se întinde pe o suprafata de 130 de hectare. La UCM totul este urias: halele de productie, utilajele care ajung si la 15 metri lungime si înaltime, echipamentele pentru hidrocentrale care se produc aici si care ajung sa cântareasca si 120 de tone. UCM este un mamut industrial care s-a extins în toate directiile timp de doua veacuri si jumatate si a devenit practic sinonim cu orasul Resita, platformele industriale ale uzinei fiind amplasate în trei regiuni diferite ale orasului.
„Platforma veche este situata în partea de sus a orasului si are o sectie de motoare navale, una de servomotoare, alta de tratament termic, de mecanica grea, de generatoare mari, sculerie si sectia diesel, unde se faceau motoare. Platforma a doua care este praf si pulbere acum, unde erau sectoarele asa -zise calde, otelarie, turnatorie, neferoase, forje. Toate piesele turnate din otel sau fonta, alama, bronz. Acum nu mai e aproape nimic. Aceasta este platforma Câlnicel din cadrul UCM, construita între anii 75’ si 83’. Cuprinde trei sectii, o sectie de prelucrari mecanice mari, sectia de sudura, sectia de generatoare mici pâna la 10 MW inclusiv motoare de toate tipurile“, spune Stefan Verdet, directorul de productie al UCM Resita, care lucreaza în uzina de peste 40 de ani.
Înainte de ‘89 uzina de la Resita dadea de lucru la peste 14.000 de oameni, însa odata cu prabusirea economiei interne de dupa Revolutie si un management privat care într-un deceniu n-a reusit sa o rentabilizeze, în companie mai sunt astazi 1.590 de salariati si aceia traiesc cu grija ca-si vor pierde locurile de munca.
Din cauza scaderii comenzilor si a afacerilor la o treime în prima jumatate a anului, în octombrie urmeaza sa fie restructurati 200 de salariati ai UCM.
„Din 60 si ceva de soferi câti erau pe vremuri în uzina am mai ramas eu si înca vreo trei“, spune unul dintre angajatii societatii.
În sectiile de productie ale uzinei sunt la lucru numai o mâna de oameni, care muncesc pe utilaje vechi de zeci de ani, o parte din acestea fiind modernizate însa cu banii putini pe care compania a reusit sa-i strânga.
Citeste articolul integral pe zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!