Rafinaria Petromidia – prima unitate de profil din Romania atestata conform normelor europene de mediu
Rafinaria Petromidia, din grupul Rompetrol, a devenit prima unitate de profil din România atestata conform normelor europene de mediu, dupa ce a încheiat cu succes perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la aceste norme, se arata într-un comunicat al companiei.
‘Investitiile realizate de Grupul Rompetrol si KazMunayGas pentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei la 5 milioane de tone ne-au permis si o reducere semnficativa a amprentei si a impactului activitatilor asupra mediului înconjurator. La acestea se adauga si sumele alocate pentru cresterea gradului de protectie a mediului, valoarea totala a investitiilor pe platforma Petromidia ridicându-se la peste 1,3 miliarde de dolari’, a declarat Sorin Graure, directorul general Rompetrol Rafinare.
Recent, rafinaria Petromidia a obtinut din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta o noua autorizatie integrata de mediu, cu o valabilitate de 10 ani. Actul atesta faptul ca operarea instalatiilor de pe platforma Petromidia se realizeaza în acord cu cele mai ridicate standarde de performanta si de protectie a mediului, stabilind totodata conditiile si parametrii de functionare a activitatilor (nivelul emisiilor în aer, apa si sol, masurile de gestionare a deseurilor).
Perioada de tranzitie (exceptie cu caracter temporar de la aplicarea normelor comunitare) a fost acordata companiei în baza obligatiilor asumate de România în cadrul procesului de negociere cu Comisia Europeana, aferente capitolului 22 ‘Protectia mediului’, si a sarcinilor prevazute în Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, respectiv transpunerea Directivei nr. 96/61/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluarii.
‘Suntem constienti de importanta pe care o are protejarea mediului înconjurator în desfasurarea activitatilor noastre. De aceea, actionam ca un membru responsabil al societatii, respectând reglementarile românesti si europene în acest domeniu. Prioritatea platformei Petromidia consta în cresterea gradului de protejare a Marii Negre si a Lacului Sutghiol, a biosferei Deltei Dunarii si a ecosistemului aferent Canalului Midia, precum si a localitatilor din Dobrogea’, a adaugat Sorin Graure.
În prima jumatate a acestui an, Rompetrol Rafinare a alocat peste 55 de milioane de dolari pentru realizarea unor lucrari tehnologice programate – revizia si modernizarea echipamentelor în acord cu noua capacitate de procesare a rafinariei, cresterea gradului de siguranta în functionarea instalatiilor, respectarea prevederilor legale în domeniu ISCIR, precum si realizarea unor proiecte pentru protectia mediului, conform legislatiei nationale si europene. De asemenea, compania a finalizat recent si modernizarea instalatiei de cocsare (investitie de aproximativ 53 de milioane de dolari), cu un rol important în respectarea normelor de protectie a mediului.
Petromidia este cea mai mare rafinarie din tara, asigura peste 40% din capacitatea de rafinare a României, fiind aliniata la standardele BAT (Best Available Technologies).
În paralel cu marirea capacitatii de productie a rafinariei Petromidia de la 3,8 milioane tone la 5 milioane tone de materie prima pe an, grupul Rompetrol a dezvoltat si alte proiecte adiacente precum constructia terminalului din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei, triplarea capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare titei si produse finite, dar si constructia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.
Grupul Rompetrol este detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas si este prezent în 12 tari, cu majoritatea activelor si operatiunilor în Franta, România, Spania si Sud-Estul Europei. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!