Presedintele OTP Bank Romania: Grupul bancar ungar OTP, are o strategie de finantare a agriculturii in toate tarile unde este prezent
Grupul bancar ungar OTP are o strategie de finantare a agriculturii în toate tarile unde este prezent, nu doar în România, ne-a spus, ieri, presedintele OTP Bank România, Laszlo Diosi.
Potrivit unei informatii aparute în presa ungara, în luna mai, OTP Bank ar intentiona sa cumpere Credigen Bank, o mica banca ungara detinuta în mod indirect de grupul francez Credit Agricole, ca sa evite costurile asociate cu înfiintarea unei noi banci. Scopul acestei achizitii ar urma sa îl constituie transformarea Credigen Bank într-o institutie de credit specializata pe finantarea sectorului agricol. Desi nu ne-a comentat cu privire la conjunctura din Ungaria, Laszlo Diosi ne-a precizat, însa, ca finantarea agriculturii reprezinta o strategie pe termen lung la nivelul întregului grup financiar-bancar. „Absolut, exista o strategie la nivel de grup care vizeaza finantarea agriculturii”, ne-a spus domnia sa, continuând: „Presedintele nostru a spus ca OTP va ajunge la o rata de clienti cu credite în agricultura de 40%. OTP Bank România a început sa acorde credite în agricultura înca de acum doi ani. Finantarea agriculturii reprezinta o strategie pe termen lung. Desi anul trecut nu a fost la fel de bun ca acesta, ba chiar am putea spune ca a fost unul catastrofal, portofoliul nostru din agricultura a crescut, chiar si în ciuda acestui aspect. Credem ca în România agricultura, energia si industria au un viitor foarte bun si finantam mai mult aceste segmente”.
* „România este o piata buna pentru noi si avem o strategie de crestere organica”
În privinta intentiei OTP de a achizitiona o banca mica din tara noastra, precum a fost speculat, în ultima perioada, în presa, Diosi ne-a precizat ca institutia de credit pe care o conduce este deschisa unei asemenea oportunitati, însa nu ne-a precizat daca exista vreo banca anume pe care o are în vizor.
Presedintele OTP Bank România ne-a spus: „Suntem deschisi la oportunitati. România este o piata buna pentru noi si avem o strategie de crestere organica. Daca vom avea un subiect bun de atentie, suntem deschisi pentru discutii. Am putea achizitiona o banca noua sau un portofoliu, depinde de context. Cu toate acestea, nu pot înca sa dau nume concrete în acest sens”.
* „Nu avem în plan sa implementam vreo strategie similara cu cele discutate în Ungaria, de sprijinire a clientilor cu credite în valuta”
În ceea ce priveste o posibila strategie de sprijinire a clientilor autohtoni care au credite în valuta, precum se discuta la nivel înalt în Ungaria, tara de origine a OTP, Diosi ne-a spus ca, din câte stie domnia sa, înca nu s-a ajuns la o întelegere între guvernul lui Viktor Orban si institutiile de credit ungare, însa chiar daca s-ar ajunge, acest lucru nu se va reflecta pe piata autohtona în niciun fel. „Noi nu avem în plan sa împlementam vreo strategie similara cu cele discutate în Ungaria”, ne-a declarat Laszlo Diosi. Domnia sa a continuat: „Grupul actioneaza diferit pe fiecare piata unde este prezent, în functie de nevoile specifice exprimate. Noi, OTP Bank România, spre exemplu, am avut programul nostru propriu de sprijinire a clientilor cu credite ipotecare în valuta, înca din luna mai 2009. Când vine o criza specifica, avem si solutii specifice. Acum câtiva ani, când au fost multe restructurari în sectorul bugetar, am avut un program pentru bugetari. Încercam sa avem solutii personalizate pentru fiecare client si situatie în parte”.
Peste 50% din portofoliul de credite al OTP Bank România este în valuta, implicit majoritatea finantarilor neperformante fiind în valuta, însa fara o diferenta mare între cele în franci elvetieni si cele în euro, potrivit presedintelui bancii. „Cred ca înca de anul acesta cotatia francului elvetian va mai scadea, astfel încât nu va mai exista presiune asa mare pe rata clientului”, a spus domnia sa.
Anul trecut, aproximativ 95% din creditele noi acordate au fost în lei, urmând ca anul acesta, cel mai probabil, procentul sa fie de 90%, a mai spus Diosi, ca reactie la faptul ca indicatorii monetari publicati saptamâna aceasta de Banca Nationala a României (BNR) au aratat ca creditul neguvernamental în valuta s-a diminuat cu 4,4%, de la an la an, din iulie anul trecut, pâna în iulie anul acesta.
OTP Bank România va încheia anul 2013 cu pierderi, dupa un rezultat negativ de 7,67 milioane euro în primul semestru, în crestere de noua ori fata de aceeasi perioada din 2012, iar anul viitor va reveni pe profit, a mai spus Laszlo Diosi.
Valoarea creditelor nepeformante ale bancii a crescut în primul semestru cu 28%, de la 187,47 milioane de euro, anul trecut, la 240,8 milioane de euro, în acest an, potrivit raportului grupului ungar OTP.
Diosi a precizat ca, 71% din valoarea creditelor neperformante este acoperita de provizioane. „Pierdem venituri din cauza creditelor neperformante si din taierile de costuri. Ne vom încheia anul cu pierderi, dar punem accentul pe credite noi”, a precizat domnia sa ieri.
Oficialul OTP Bank estimeaza o crestere economica de 2-3% în acest an si un avans anual al PIB de 4% începând din 2015. Veronica Placintescu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!