Romanii aflati in Siria sunt sfatuiti de Ministerul Afacerilor Externe, sa paraseasca tara cat mai curand posibil

 

Românii aflati în Siria sunt sfatuiti de Ministerul Afacerilor Externe, printr-o atentionare postata pe site-ul institutiei, sa paraseasca aceasta tara „cât mai curând posibil prin mijloacele de transport înca operationale”.

ministerul afacerilor externe„Având în vedere ca situatia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majora în ultima perioada, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor români care se mai afla în aceasta tara sa o paraseasca cât mai curând posibil prin mijloacele de transport înca operationale”, atentioneaza MAE.

Diplomatia româna explica faptul ca fortele înarmate ale opozitiei sunt concentrate în zone aglomerate si dens populate.

„În actiunea de reprimare, fortele guvernamentale utilizeaza inclusiv armament greu si aviatie militara. Pe fondul deteriorarii accelerate a situatiei, pe linie de securitate, exista temeri legate de posibilitatea declansarii unor violente extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama si Alep”, avertizeaza MAE.

Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat „Syrian Airlines” pe lista de sanctiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetatenilor români din Siria sunt cele terestre, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania si Turcia, arata sursa citata.

La aceasta ora nu mai exista nici o cursa directa catre România, precizeaza MAE.

„Cetatenii români sunt avertizati ca exista în continuare riscul ca autostrazi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep si Damasc-Iordania) sa fie temporar închise. Legaturile de comunicatie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitari. Exista, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetatenilor români care se afla înca pe teritoriul acestui stat le este recomandat sa evite în totalitate deplasarile în localitatile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb si Damasc”, adauga diplomatia de la Bucuresti.

Românii care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza în zone de risc sunt atentionati ca o fac „pe propria raspundere” si „vor suporta consecintele unor astfel de calatorii”, având în vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari privind posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera în situatii de urgenta, se mai arata în mesajul postat pe site.

Cetatenii români prezenti pe teritoriul Siriei sunt sfatuiti sa contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si înregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului român.

În cadrul Departamentului Consular functioneaza o linie telefonica +40.21.319.21.37 la care cetatenii români afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare.(AS – autor: Victoria Vioara, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie