Recensamant 2011: Numarul vaduvelor, triplu decat al vaduvilor si cifre alarmante ale minorilor casatoriti

 

Aproape 600 de fetite cu vârste pâna în 14 ani si peste 100 de baieti traiesc în uniune consensuala, ceea ce înseamna ca au un partener de viata si ca nu mai locuiesc cu parintii, potrivit datelor oficiale de la ultimul Recensamânt. Specialistii sustin chiar ca numarul acestora este mult mai mare, însa multi dintre minori fie nu au fost recenzati, fie au refuzat sa dezvaluie recenzorilor detalii despre viata lor de familie.

oameni pe stradaPotrivit statisticilor, daca numarul minorilor de sex masculin care traiesc în cadrul unei uniuni consensuale este mic – 69 în mediul rural si 43 în mediul urban, în cazul fetitelor, cifrele sunt alarmante: 143 de cazuri în mediul urban si 447 de cazuri în mediul rural.

Situatia este îngrijoratoare, explica psihologul Daniela Gheorghe, în primul rând pentru dezvoltarea minorilor.

„Vorbim despre un trai împreuna, care presupune niste lucruri care depasesc cu mult capacitatea de întelegere a unor copii care înca nu au dreptul sa posede buletin. Si cel mai trist e ca majoritatea acestor fetite locuiesc cu parteneri mult mai în vârsta. Lasând la o parte ilegalitatea faptului, minorii se expun astfel unor probleme pe care cel mai probabil nu le vor întelege niciodata: rateaza etape din viata lor, iar la vârsta mijlocie nu se vor mai regasi pe sine. Risca depresii si dezechilibre emotionale“, sustine Daniela Gheorghe.

Uniunea consensuala presupune si întretinerea de relatii sexuale cu partenerul de viata, astfel ca adultii care traiesc într-o astfel de relatie cu un minor ar trebui sa stie ca, în România, actul sexual cu o persoana care nu a împlinit 15 ani se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

„Dezvoltarea unei relatii serioase la o vârsta atât de frageda creeaza niste dezechilibre fantastice: pentru ca minorii nu înteleg ce ar trebui sa faca sau cum ar trebui sa se comporte si pentru ca nu înteleg limitele unei relatii, sunt tinte usoare ale violentei. Ca psiholog, m-am confruntat adesea cu situatii ale unor minore de 14, 15 sau 16 ani care nu doar ca erau constant abuzate de parteneri, dar nici macar nu îsi dadeau seama de asta“, a mai spus psihologul. Violenta domestica este o problema cu care România se confrunta de multa vreme.

Statisticile Ministerului Muncii arata ca, în perioada 2010 – 2012, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenta conjugala. Mai mult, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, în România, din cauza violentei domestice, iar cifrele arata ca în tara noastra o femeie este batuta la fiecare 30 de secunde.

Femeile, mai numeroase decât barbatii

Dintre cei peste 20 de milioane de români, 9 milioane sunt casatoriti, cu aproape doua milioane mai mult decât cei necasatoriti. Dintre cei casatoriti, peste 16.000 au vârste cuprinse între 15 – 19 ani, iar peste 13.000 sunt fete. Mai mult, la nivel national, 55 de barbati si 98 de femei cu vârsta pâna în 19 ani sunt deja vaduvi, iar 44 de adolescenti sunt deja divortati.

Totodata, în România, numarul vaduvilor este mai mare decât cel al persoanelor divortate. Astfel, din cei peste 20 de milioane de români, 1.901.912 sunt vaduvi (dintre care peste 1.500.000 sunt femei) si doar 845.882 divortati. Din populatia stabila a României, de 20.121.641 de persoane, 10.333.064 sunt femei, reprezentând 51,4%. Alina Brebenel, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie