Ministrul Culturii doreste infiintarea unei Scoli Superioare de Arte si Meserii Creative, care sa ofere diplome mestesugarilor

 

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anuntat marti, în timpul discutiilor cu membrii Comisiei de cultura din Senat, ca intentioneaza sa supuna atentiei Parlamentului Legea drepturilor de autor, Legea cinematografiei si Legea patrimoniului, dar si proiecte de înfiintare a unei Scoli Superioare de Arte si Meserii Creative, a Parcului Arheologic Sarmizegetusa, precum si crearea unui circuit format din 24 de case memoriale ale personalitatilor care au participat la evenimentele din 1918, în urma carora s-a format statul român modern.

mestesugarMinisterul Culturii va supune atentiei Parlamentului un proiect de Lege care sa vizeze înfiintarea unei Scoli Superioare de Arte si Meserii Creative, în acord cu prioritatea Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 – Europa Creativa. Potrivit Mediafax, Daniel Barbu a declarat ca va colabora în acest sens cu Ministerul Educatiei si cel al Muncii, aratând ca exista tineri care nu iau bacalaureatul si care pot fi „prinsi într-o scoala postliceala cu o durata de doi ani“. În prezent, exista în majoritatea oraselor mari din tara scoli populare de arta.

„Intentionez, dar textul proiectului de lege nu este înca cusut, crearea sub forma unei retele, deci nu sub forma unei institutii, a unei Scoli Superioare de Arte si Meserii Creative, prin care sa putem acorda mestesugarilor diplome. (…) Suntem deja în procesul construirii unei harti cu zonele în care exista expertiza si mestesugari care vor capata statutul de formatori. În paralel, dorim sa functioneze si Fabrica de Cultura, care sa lucreze în asociere cu o retea de IMM-uri nonprofit, astfel încât sa raspundem nevoii unor noi locuri de munca si a celei de conservare a mestesugurilor traditionale”, a mai spus ministrul, informeaza Agerpres.

Un alt proiect de lege care va ajunge în Parlament în anul 2014 se refera la constituirea Parcului Arheologic Sarmizegetusa, care sa cuprinda Ulipa Traiana, un complex de cinci cetati dacice plus o cetate romana militara.

Nu în ultimul rând, Daniel Barbu a vorbit despre o viitoare hotarâre de guvern care va presupune crearea unui circuit format din 24 de case memoriale ale personalitatilor importante care au participat la evenimentele din anul 1918 în urma carora s-a format statul român modern.

Prin acest complex care va fi deschis publicului în anul 2017 se doreste celebrarea a 100 de ani de la înfiintarea României moderne. Fondurile alocate pe perioada 2014-2016 inclusiv sunt de 45 de milioane de lei.

Daniel Barbu a aratat ca, din cele 24 de case memoriale avute în vedere de minister, unele sunt într-o stare „impecabila” (casa lui Nicolae Iorga), dar sunt si „situatii triste” (casa lui Iuliu Maniu), precum si cazul în care casele memoriale nu apartin statului si sunt în curs de vânzare (casa Bratienilor), scrie Agerpres. R.C.cronicaromana.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie