Legalitatea compensarii in bani a concediului de odihna neefectuat

 

In continuarea articolului de saptamana trecuta avocatii de la Eftimie & Stoian Legal ne vorbesc astazi despre obligatia angajatorului de a permite salariatului efectuarea concediului de odihna in natura. De asemenea aflam ca un salariat nu poate renunta in mod legal la concediul de odihna si care sunt cazurile in care concediul de odihna neefectuat poate fi compensat in bani.

calendarRegula efectuarii concediului de odihna in natura

Conform Codului Muncii regula este ca salariatul sa efectueze concediul de odihna in natura, in fiecare an. In fapt, acest lucru inseamna ca in perioada concediului de odihna acesta nu se prezinta la locul de munca si nici nu presteaza munca, insa este platit, beneficiind in aceasta perioada de indemnizatia de concediu.

Motivul estential pentru care concediul de odihna trebuie efectuat in natura este scopul pentru care se acorda acest concediu, iar scopul este tocmai odihna salariatului, care trebuie sa se refaca dupa munca prestata in timpul anului.

Salariatul trebuie sa efectueze intr-un an, intreaga durata a concediului de odihna la care are dreptul. Astfel, daca salariatul are dreptul la 20 de zile lucratoare de concediu de odihna intr-un an, acesta trebuie sa efectueze in natura intreaga perioada de concediu de odihna, in fiecare an.

Doar in cazuri de exceptie, care trebuie insa sa fie expres reglementate de lege  sau de contractul colectiv aplicabil, concediul de odihna se poate efectua in anul urmator, incalcandu-se regula de a efectua concediul de odihna in fiecare an. In aceste situatii angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna neefectuat, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Imposibilitatea legala de a renunta la concediul de odihna

Multi angajatori si deopotriva si salariati desconsidera importanta concediului de odihna si prefera sa il compenseze in bani la sfarsitul anului, gandindu-se in special la partea financiara. Aceasta practica este insa nelegala, chiar daca salariatul isi da acordul expres cu privire la compensarea concediului de odihna anual in bani. Concediul de odihna este un drept recunoscut de lege, salariatul nu poate renunta in mod valabil la dreptul la concediu de odihna anual, orice renuntare sau limitare a acestui drept fiind nula.

Studiile in acest domeniu au aratat in mod constant ca productivitatea unui salariat care lucreaza fara sa efectueze in natura concediul de odihna este  mult redusa fata de productivitatea unui salariat care a efectuat concediul de odihna. Un studiu interesant a fost efectuat de compania de contabilitate Ernst & Young. Concluziile studiului au aratat ca, in medie, fiecare 10 ore de concediu de odihna suplimentar, de care a beneficiat un salariat, a dus la cresterea cu 8% a performantei in munca a respectivului salariat, conform rezultatelor evaluarii performantei efectuata la sfarsitul anului .

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat

Exceptia de la regula acordarii in natura a concediului de odihna este compensarea in bani a acestuia, insa numai in cazurile expres si limitativ prevazute de Codul Muncii.

Potrivit Codul Muncii, concediului de odihna neefectuat de catre un salariat se poate compensa in bani doar in cazul incetarii contractului de munca. Aceasta dispozitie protejeaza salariatul de abuzurile unor angajatori, care ar prefera ca salariatul sa presteze munca, in mod continuu, fara a-i acorda, in natura, concediul de odihna si in schimb sa ii compenseze in bani la sfarsitul anului, contravaloarea acestuia.

Referitor la cazurile, concrete, in care se poate compensa in bani concediul de odihna, aratam faptul ca un contract individual de munca poate inceta in trei cazuri: de drept, prin acordul partilor sau la initiativa uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.

Incetarea de drept a contractului de munca intervine in cazurile prevazute de lege. Amintim cele mai frecvente cazuri de incetare de drept, din practica: in cazul pensionarii, in cazul constatarii nulitatii contractului individual de munca, in cazul retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei, in cazul interzicerii exercitarii unei profesii etc.

In aceste cazuri angajatorul va constata interventia cazului de incetare de drept, va calcula durata concediului de odihna la care are dreptul salariatul, proportional cu timpul efectiv lucrat pana la data la care a  intervenit cauza de incetare de drept si ii va compensa in bani contravaloarea acestuia.

In cazul incetarii contractului prin acordul partilor, dupa ce salariatul si angajatorul au convenit data la care va inceta raportul de munca, angajatorul  va putea calcula durata concediului de odihna neefectuat aferenta acelui an si il va compensa in bani. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la incetarea contractului de munca, angajatorul ramane in continuare obligat sa-i plateasca concediul de odihna neefectuat in acel an, salariatul neputand renunta la acest drept.

Recomandam atat angajatorilor cat si salariatilor sa mentioneze clar in acordul de incetare drepturile salariale, dreptul la concediul de odihna neefectuat compensat in bani si data la care aceste drepturi vor fi platite salariatului pentru a evita pe viitor conflicte de munca, legate de aceste aspecte.

In cazul demisiei, chiar daca salariatul este cel care are initiativa incetarii contractului de munca, acesta nu pierde dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in acel an. Mai mult decat atat, pe perioada preavizului, contractul individual de munca isi va produce toate efectele. Astfel angajatorul va calcula durata concediului de odihna neefectuat ce urmeaza sa fie compensate in bani doar la expirarea preavizului.

In cazul concedierii indiferent daca concedierea salariatului se datoreaza culpei sale, in cazul concedierii disciplinare sau concedierii pentru necorespundere profesionala, sau nu  are legatura cu persoana salariatului, in cazul concedierii individuale prin desfiintare de post sau concediere colectiva, angajatorul are obligatia sa compenseze in bani concediul de odihna neefectuat de catre salariat.

Motivul concedierii nu afecteaza drepturile salariatului ce rezulta din munca prestata pana la momentul incetarii contractului prin concediere si implicit nici dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat. La fel ca in cazul demisiei, perioada de preaviz va intra in calculul zilelor efectiv lucrate, pentru care salariatul va avea dreptul la concediul de odihna.

Plata drepturilor salariale rezultate din compensarea in bani a concediului de odihna se va face la data incetarii contractului de munca prin concediere, impreuna cutoate celelalte drepturi salariale la care salariatul ere indreptatit (salariu, bonusuri, etc.) Eftimie&Stoian Legal, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie