Disponibilizarile de la Posta Romana imping activitatea companiei cu ani buni inapoi. Satele, cele mai afectate
Desi este criza de postasi la sate, compania publica va reduce masiv personalul, vizati fiind angajatii din oficii, dar si operatorii de pe teren.
Posta pregateste cel mai mare plan de concedieri care a avut loc în ultimii ani într- o companie de stat: 3.300 de disponibilizari. Angajatii din oficii, dar si cei care vireaza pensiile românilor, vor pleca acasa, îngrosând rândul somerilor. În schimb, se plâng o parte dintre angajati, „pozitiile de inspectori, unde de multe ori atributiile se dubleaza, vor scapa neatinse”.
Posta la sat – imagine medievala
52 de milioane de lei a fost în 2012 pierderea Postei care, capusata ani la rândul, nu a mai înregistrat profit din 2007. EVZ a prezentat într-un serial cum conducerea companiei din anii 2008 – 2010 a generat pierderi de zeci de milioane Postei. Cum disponibilizarile sunt prima metoda prin care guvernantii înteleg sa reduca pierderile, vor da afara dintre angajati. Situatia din teritoriu în urma acestor disponibizari va face însa ca România sa arate ca acum 500 de ani. Felul în care functioneaza acum serviciile postale la sate graieste de la sine.
„Exista pe vremuri, acum 2-3 ani, în fiecare sat câte un ghiseu postal, cu un angajat permanent, care vindea timbre si alte efecte postale. Ghiseul a fost înlocuit cu agentii. Cum functioneaza? Postasilor li se cere sa accepte ca, în propria casa, sa vânda efecte postale si sa primeasca corespondenta pentru sateni, casa proprie functionând ca agentie postala”, a declarat pentru EVZ Ionel Otelea, liderul sidical de la Posta.
Postasii au asadar în propria casa, devenita oficiu, un program timp de trei ore pe zi. Daca însa sunt pe teren pentru livrarea pensiilor, satenii nu mai pot trimite mandate, cumpara timbre sau alte efecte postale, deoarece postasul nu are timp sa îsi faca programul de trei ore de acasa. Oamenilor nu le ramâne altceva de facut decât sa spere ca vor întâlni postasul când trece prin sat, cu timbre asupra sa, pentru a le putea cumpara.
Mai mult, daca un postas iese la pensie, si este singurul angajat al companiei din comuna, dureaza pâna este înlocuit. De multe ori, în locul acestuia este delegat un angajat al Postei din cel mai apropiat oras, care însa nu cunoaste rutele.
Au fost nenumarate cazurile în care pensiile întârzie, din aceasta cauza. EVZ a descris recent cazul localitatii timisene Giarmata Vii unde sediul oficiului postal s-a „mutat” la un magazin alimentar din localitate. Plicurile nu mai sunt duse de factorul postal la adresa, ci sunt plasate într- o cutie de carton cu capacul desfacut, lânga casele de marcat ale minimarketului.
Deficit de personal
Cei 3.300 de angajati în plus ai Postei vor trebui sa plece acasa din octombrie. Pâna ieri, circa 2.400 au optat deja pentru plecare voluntara. Potrivit lui Ionel Otelea, disponibilizarile vor avea loc în unitatile cu excedent de personal. Diferenta dintre cele 3.300 de locuri care trebuie desfiintate si numarul celor care au optat pentru plecare voluntara, sunt angajati care vor sustine concurs pentru departajare. „Cei care vor avea rezultate slabe la concurs va trebui sa plece. Li se va oferi alternativa de a opta pentru un post într-o unitate cu deficit de personal, dar e greu de crezut ca un angajat din Tulcea va dori sa mearga la Baia Mare, de exemplu”, a mai comentat Otelea. În tara vor continua sa existe unitati cu deficit de personal, pentru ca angajatii cu decizii de concediere vor accepta cu greu sa se „stramute” departe de casa.
Bugetul sub presiune
În rândul companiilor de stat, Posta are una dintre cele mai generoase forme de compensare: pâna la 30 salarii, pentru peste 30 de ani vechime în companie, salariul mediu fiind de 1.100 lei. Cei cu vechime mare, de peste 30 de ani, vor primi compensatie timp de 30 de luni, asa cum prevede contractul colectiv, dar într-o forma „combinata”: 12 luni ajutor de somaj, 24 de luni venituri în completare, si, de la finalizarea somajului si pâna la împlinirea perioadei de 30 de luni, salarii compensatorii de la companie. În medie, cei 3.300 de concediati vor primi circa 15 plati compensatorii lunare, a câte 1.000 -1.500 de lei. Un calcul simplu arata ca acestia ar putea încasa din fondurile de somaj si cele ale Postei circa 72 de milioane de lei. Raluca Florescu, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!