Un proiect de ordonanta, lasa fara protectie ariile naturale protejate din Romania, in fata intereselor imobiliare

 

O modificare a legislatiei va permite rechinilor imobiliari sa construiasca în voie în zone naturale cu regim special.

delta dunariiUn proiect de ordonanta aflat pe masa Guvernului lasa fara protectie ariile naturale protejate din România în fata intereselor imobiliare, acuza principalele organizatii de mediu. Un “investitor” care doreste sa construiasca într-o arie naturala protejata nu are decât sa dea foc, pe ascuns, câtorva hectare, pentru ca zona respectiva sa fie declasata în totalitate de autoritati. Acest lucru va fi posibil daca doua modificari aduse legislatiei actuale prin respectivul proiect sunt aprobate de executiv. Este una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din ultimii 20 de ani, afirma reprezentantiii ONG-urilor din domeniu.

Dupa actualele reglementari, trebuia ca toata aria naturala protejata sa fie afectata pentru ca autoritatile de specialitate sa o scoata din acest circuit. Ministerul Mediului a propus introducerea în lege a doua cuvinte care vor schimba tot: daca ariile vor fi afectate „doar în parte”, zona nu va fi refacuta, ci toata aria va pierde protectia. Mai mult, daca pâna acum avizul consiliilor formate din custozi si administratorilor ariilor era obligatoriu pentru se putea construi în astfel de zone, Executivul vrea ca acest aviz sa devina doar consultativ. „Aceste consilii, alcatuite din specialisti din mai multe domenii (geologi, ecologi, arhitecti, biologi), au reusit pâna acum sa blocheze sute de proiecte neavenite, salvând versantii de la defrisari, platourile montane de la dezvoltari de statiuni, sate emblematice de la desfigurare”, arata presedintele Asociatiei Administratiilor de Arii Protejate din România, Mircea Verghelet, potrivit Eco Magazin.

De asemenea, Word Wild Fund si Societatea Ornitologica Româna considera ca modificarile vor permite abuzuri asupra naturii. “Se întelege ca daca o parte din aria protejata si-a pierdut valoarea si capacitatea conservativa, de exemplu din cauza unor activitati economice ilegale, atunci toata aria naturala protejata poate fi desfiintata dupa bunul plac al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului. Aceasta prevedere este abuziva si favorizeaza derularea în continuare a unor activitati economice mai mult sau mai putin legale (de exemplu, carierele din parcurile nationale/naturale care functioneaza fara acte de reglementare sau cu acte de reglementare expirate), cu impact semnificativ asupra mediului”, arata conducerea WWF, într-o scrisoare deschisa.

Reprezentantii Ministerului Mediului vor avea luni consultari cu ONG-urile. Razvan Chiruta, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie