Medierea custodiei copilului

 

Custodia comuna prevazuta in Noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti se face de regula in mod egal de catre ambii parinti ai copilului, acestia stabilindu-si de comun acord un plan parental, plan ce va contine in detaliu modul cum se vor exercita obligatiile parintilor fata de copilul minor. Obligatiile parintilor se refera la toate aspectele ce privesc cresterea, educarea si intretinerea copilului.

Custodie comuna1Custodia comuna este privita in noua legislatie ca fiind un drept al copilului de care atat parintii cat si instanta vor trebui sa tina cont atunci cand se pune problema stabilirii exercitarii indatoririlor parintesti. Deasemeni orice institutie implicata in acest proces de luare a deciziilor de catre parinti ori instanta (autoritate tutelara, serviciul de protectie al minorilor, mediatori, etc) vor trebuie sa tina cont de acest drept si sa il respecte ca fiind superior si prioritar in luarea oricaror decizii care il privesc in mod direct sau indirect pe copil.

Custodia comuna privita ulterior acordului dinte parinti (acord survenit prin discutii directe intre acestia, ori in urma unui proces de mediere) sau ulterior sentintei date de instanta de judecata, ne apare ca o veritabila legatura post-separatorie a parintilor.

Desi custodia comuna este focusata pe relatia copil-parinte, este evident faptul ca cei doi parinti vor trebui sa interactioneze si dupa ce a intervenit separarea acestora. Relatia copil-parinte generata de custodia comuna va duce la consolidarea unei noi relatii parinte-parinte, relatii care vor sta la baza respectarii acordului dintre parinti privitor la copii.

Avand in vedere aceste considerente parintii vor trebui sa constientizeze faptul ca acel copil nu le apartine exclusiv, dar mai mult decat atat faptul ca vor fi intr-o stransa legatura-relatie cu celalalt parinte – fostul/a concubin/a ori fostul/a sot/ie. Aceasta legatura care se va pastra obligatoriu pana la majoratul copilului dar si ulterior va trebui sa ii constientizeze pe parinti ca acestia sa conclucreze si sa colaboreze pentru stabilirea conditiilor in care se va desfasura planul parental.

Cooperarea parintilor in elaborarea si ulterior respectarea planului parental este o conditie a viabilitatii acestuia.

Voi reda mai jos , pe scurt, 20 de motive PENTRU alegerea medierii custodiei copilului/copiilor:

1. Medierea este un proces in care intervine – la solicitarea parintilor si prin increderea acordata lui – un tert neutru, mediatorul, care in conditii de neutralitate, impartialitate, dar mai ales confidentialitate, ajuta parintii sa se deschida unui proces de comunicare, de dialog sincer si serios, privitor la dorintele, prioritatile si nevoile fiecarora in parte in ceea ce priveste relatia cu copilul in viitor, pe termen scurt, mediu si lung

2. Medierea ofera posibilitatea parintilor ca acestia sa creeze premizele unei noi relatii, o relatie de colaborare si cooperare, pentru binele si in interesul exclusiv al copilului lor.

3. Medierea stopeaza invinovatirea parintilor, stopeaza acuzele reciproce, anihileaza limbajul agresiv si tendentios, si propune partilor un dialog sincer, intr-o atmosfera linistita si calma, atmosfera de mediere fiind intr-adevar un cadru de discutii familale confidentiale in care se poate gasi o solutie multumitoare pentru ambii parinti. Mediator Dorin Ilie

Citeste articolul integral pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie