Carnetul de somaj va fi schimbat cu cardul electronic european pentru piata muncii

 

Începând din aceasta luna, somerii din România vor da carnetul de somaj pe cardul electronic european, care le va fi de ajutor si atunci când vor încerca sa îsi gaseasca un loc de munca în strainatate. Toate informatiile despre posibilul viitor angajat vor fi stocate într-o baza de date, care ar putea debloca sistemul birocratic extrem de încâlcit în momentul de fata.

card electronic european pentru piata munciiDaca pâna acum, somerii înregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) trebuiau sa urmeze un drum anevoios, plin de hârtii, oficialii spera ca lansarea cardului va netezi calea celor care încearca sa îsi gaseasca un loc de munca. Teoretic, planul proiectului care a costat peste 20 de milioane de lei este unul simplu, însa ramâne de vazut care va fi efectul sau pe termen lung.

Astfel, dupa ce s-a înregistrat la ANOFM cu toate datele necesare si a studiat oferta, somerul se va adresa agentului economic pentru ocuparea locului de munca vacant anuntat prin intermediul ANOFM. La interviu va prezenta cardul, iar angajatorul va verifica CV-ul pe site-ul card-profesional.ro. “Acolo, angajatorul poate sa vizualizeze informatiile de care are nevoie. De la documentele care atesta formarea profesionala si pâna la ultimul loc de munca si cursuri absolvite etc.”, explica oamenii din spatele cardului profesional. În cazul în care agentul economic nu este multumit de intervievat sau pur si simplu, locul a fost ocupat, atunci îi va înmâna totusi acestuia o adresa care sa ateste ca s-a prezentat, dar postul nu a fost disponibil.

Cum va arata cardul

Datele prezentate pe cardul profesional sunt minime, fiind mai degraba de identificare, si mai putin legat de viata personala a utilizatorului. Astfel, pe fata cardului se vor gasi urmatoarele. Denumirea cardului, card profesional european –  în româna si engleza, sigla proiectului, numarul unic de identificare, poza posesorului, valabilitatea cardului, iar în background, imaginea podului Anghel Saligny. În sistemul de validare a cardului, pe site-ul mai sus mentionat, se vor afla doua module, unul dedicat vietii profesionale, în care somerul îsi va insera datele, cursurile absolvite si cariera, în timp ce în modulul tranzactii card, angajatorii si oficialii ANOFM vor putea sa editeze, în functie de traseul posesorului de card.

De ajutor si în Europa

Somerii care doresc sa îsi încerce norocul si în afara tarii vor trebui sa depuna documentatia necesara la ANOFM, dar, totodata, toate informatiile pe care acesta le va prezenta vor trebui validate si actualizate de personalul ANOFM. “Va exista si posibilitatea recunoasterii calificarilor profesionale si la nivel european asa cum se prevede în Directiva Europeana nr. 36/2005”, se arata într-un raspuns oferit ziarului PUTEREA.

“Sunt convins ca ideea unui card profesional european – un certificat electronic – reprezinta solutia adecvata în acest sens, deoarece acesta va simplifica si va accelera procedurile de recunoastere pentru profesionistii mobili.” Michel Barnier – Comisarul european pentru piata interna si servicii

Alin Huiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie