Bancile, obligate sa isi majoreze capitalul social

 

Vrând-nevrând, majoritatea bancilor va trebui sa îsi majoreze capitalul social, fortate de noile reguli Basel III. În plus, îsi vor schimba radical modelul de business, reorientându-se mai mult spre clientii de retail, în timp ce pentru finantarea IMM-urilor vor întâmpina dificultati.

bani, majorare capital socialGreu de crezut pâna nu de mult, marile corporatii, clientii favoriti ai sistemului bancar, vor trece în planul secund al strategiei de business. Cerintele noului acord Basel III vor determina bancile comerciale nu doar sa îsi mareasca acel capital social provenit din fonduri de baza, ci si sa acorde credite si facilitati în cu totul alte conditii decât în prezent. „Structurarea produselor bancare va avea, cel mai probabil, de suferit si va depinde foarte mult de evolutia pietei“, spune Ada Vâlcea, director control risc Raiffeisen Bank.  Ea precizeaza ca finantarea va avea un cost din ce în ce mai ridicat, fapt care va determina regândirea produselor bancare. Este foarte probabil ca retailul sa joace un rol din ce în ce mai mare, pentru ca vor creste obligatoriu cerintele de depozite impuse de Basel III. „Probabil, vom asista la miscari în evolutia dobânzilor pasive si, mai ales, a duratei depozitelor persoanelor fizice“, spune Vâlcea.

Cu ochii mai mult la bursa

O influenta va avea si faptul ca sistemul corporatist ar putea deveni brusc mai dinamic si mai deschis la nou. „Piata de capital se va dovedi, în curând, un finantator mult mai ieftin decât bancile“, precizeaza Ada Vâlcea.

De fapt, principalele modificari pe care le implica trecerea la Basel III vizeaza monitorizarea riscului de lichiditate. Acesta implica doua tipuri de subindicatori: activele lichide pe termen scurt (cash si titluri de stat) si activele lichide pe termen mediu. În esenta, acordul obliga bancile sa detina mai mult cash sau o cantitate mai mare de active lichide pe termen scurt (de maximum 30 de zile), lucru folositor în perioade de criza.

În ceea ce priveste capitalul, noile reglementari au un impact cantitativ (cresc cerintele minime de capital reglementat), dar si unul calitativ (revizuirea structurii capitalurilor/fondurilor proprii de nivel 1 si introducerea unor criterii mai stricte de eligibilitate privind instrumentele luate în calcul la determinarea fondurilor proprii). „Caracterul mult mai restrictiv al noilor reglementari, din punctul de vedere al riscurilor asumate de banca, precum si cerintele de capital suplimentare prevazute pentru acoperirea acestor riscuri, pot conduce la o scadere a apetitului bancilor pentru creditarea IMM-urilor“, spune Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si al Asociatiei Române a Bancilor. Conform BNR, implementarea cerintelor de capital Basel III nu va afecta sistemul bancar din România, întrucât fondurile proprii ale institutiilor de credit sunt compuse, în principal, din fonduri proprii de nivel 1, iar efectul de pârghie prezinta o valoare confortabila.

„Caracterul mult mai restrictiv al noilor reglementari poate conduce la o scadere a apetitului bancilor pentru creditarea IMM-urilor.” Radu Gratian Ghetea, presedinte, Asociatia Româna a Bancilor. Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie