Atestat si carnet de comercializare pentru producatorii agricoli care isi vand produsele in piete – Proiect

 

Producatorii agricoli ar putea sa isi vanda produsele in piete in baza unui atestat si a unui carnet de comercializare, mentioneaza un proiect lansat, marti, in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii. Acesta este al doilea proiect pe care ministerul il propune pentru reglementarea activitatii producatorilor agricoli, dupa ce la inceputul anului a mai lansat un astfel de proiect, care insa nu a fost aprobat.

piataMinisterul Agriculturii a lansat, marti, in dezbatere publica un proiect prin care intentioneaza sa reglementeze activitatea producatorilor agricoli persoane fizice, in special comercializarea produselor in piete.

Aceasta nu este prima initiativa a ministerului, ci reprezinta o reluare a unui proiect propus la inceputul acestui an, dar care nu a fost aprobat.

Astfel, proiectul lansat, marti, in dezbatere publica reia una dintre masurile din proiectul vechi, si anume introducerea unui carnet pe baza caruia agricultorii ar putea sa comercializeze produsele. In plus, noul proiect stabileste ca pe langa carnetul de comercializare a produselor, agricultorii ar trebui sa detina si un atestat de producator

Mai exact, atestatul de producator este un document de atestare profesionala a producatorului agricol persoana fizica, care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia si rudele de gradul I.
Cum se obtine atestatul de producator?

Atestatul de producator, care confirma capacitatea detinatorului de a desfasura o activitate economica in sectorul agricol, cuprinde, potrivit dispozitiilor propuse, urmatoarele informatii:

  • temeiul legal al eliberarii atestatului;
  • numele si prenumele producatorului agricol;
  • denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in Registrul Agricol detinut de unitatea/subdiviziunea administrativ teritoriala pe a carei raza se afla ferma/gospodaria, productiile estimate a fi obtinute, productiile estimate a fi destinate comercializarii.

Acest document ar putea fi valabil un an calendaristic de la data emiterii, urmand a fi eliberat la cerere producatorilor agricoli persoane fizice, care opteaza pentru desfasurarea unei activitati economice in sectorul agricol.

In plus, documentul propus de Ministerul Agriculturii prevede ca atestarea profesionala a solicitantilor urmeaza sa se realizeze de catre structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, constituite conform legii si organizate la nivel judetean/regional/national, care se inregistreaza in acest scop la primariile unitatilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale.

Pentru unitatile/subdiviziunile administrativ teritoriale la care nu s-au inregistrat structuri asociative, atestarea profesionala a solicitantilor se asigura de catre entitati teritoriale din subordine, sau in coordonare, care sunt mandatate in acest scop de catre Ministerul Agriculturii, informeaza sursa citata.

Ce este carnetul de comercializare a produselor agricole?

Producatorii agricoli persoane fizice vor putea sa isi comercializeze produsele nu doar in baza atestatului de producator, ci ar avea nevoie si de un carnet, precizeaza Ministerul Agriculturii.

Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, carnetul de comercializare a produselor agricole reprezinta un document utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Acest document urmeaza sa fie eliberat la cerere solicitantilor, de catre primarii unitatilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale pe a caror raza se afla ferma/gospodaria in care se obtin produsele estimate a fi destinate comercializarii, se arata in proiect.

De asemenea, prima fila din acest document, care contine datele privind identitatea producatorului agricol, informatii privind suprafetele cultivate si/sau animalele detinute, ar putea fi semnata de primarul localitatii si ramane nedetasabila la carnet.

Potrivit proiectului propus de Ministerul Agriculturii, utilizarea filelor din carnet urmeaza sa se realizeze astfel:

  • primul exemplar se inmaneaza cumparatorului,
  • al doilea exemplar se pastreaza de vanzator,
  • al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

In acelasi timp, filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol detinute de cumparatorul persoana juridica urmeaza sa fie pastrate si arhivate timp de 10 ani, acestea reprezentand documente justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a achizitiilor.

In plus, filele din carnetul de comercializare a produselor ar putea reprezenta documente justificative pe timpul transportului de produse agricole, a desfacerii marfii, cat si a eventualelor retururi a produselor necomercializate.

Atentie! In cazul in care, producatorii agricoli persoane fizice, care transporta produse agricole de la locul de detinere la locul de comercializare, nu completeaza o fila din carnetul de comercializare a produselor agricole, corespunzator cantitatilor si structurii sortimentale transportate, ar putea fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1500 lei si 2000 lei, mentioneaza proiectul.

Ministerul Agriculturii motiveaza ca masurile cuprinse in proiect sunt necesare pentru a elimina disfunctionalitatile constatate in organizarea si desfasurarea activitatilor comerciale cu produse din sectorul agricol, printre care:

  • evaziunea fiscala;
  • presiunile speculative asupra preturilor produselor la consumatorul final;
  • concurenta neloiala intre actorii din piata persoane fizice si comercianti care substituie calitatea de producator agricol;
  • deficitul de competitivitate al produselor autohtone fata de produse provenite din tari terte.

Momentan, proiectul de ordonanta de urgenta se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie