ANRE: Consumatorii de energie care si-au schimbat furnizorul nu mai pot reveni la tarifele reglementate la electricitate

 

Consumatorii finali de energie care si-au exercitat dreptul de a trece la un alt furnizor de energie decât cel traditional si de a plati preturi negociate direct nu se mai pot întoarce în regim reglementat, potrivit unui proiect de regulament elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE).

energie electricaDe la 1 iulie 2007, oricare consumator de energie din România, chiar si cei casnici, pot schimba furnizorul, însa preturile platite nu mai sunt cele reglementate de ANRE, ci se negociaza direct între cele doua parti. Pâna acum, cine trecea la un alt furnizor si realiza apoi ca regimul reglementat era mai potrivit pentru activitatea sa, se putea întoarce la vechiul furnizor si la preturile finale stabilite de ANRE.

Noul regulament precizeaza ca, pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum, clientul final are dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale si cu obligatia de a transmite furnizorului de energie electrica si operatorului de retea o notificare cu cel putin 21 de zile înainte de data schimbarii furnizorului.

‘Pe perioada în care, pentru o anumita categorie de clienti finali, preturile/tarifele reglementate sunt eliminate partial, clientii finali care si-au exercitat dreptul de eligibilitate nu mai pot reveni la tarife reglementate’, se arata în noul regulament.

Pâna la finele anului 2012, un numar de 1.907 consumatori casnici din România si-au schimbat furnizorul traditional de energie electrica, dintr-un total de 8,4 milioane de clienti casnici la nivel national, arata datele ANRE

‘Numarul total de consumatori alimentati în regim reglementat la 31 decembrie 2012 a fost de 8.991.838, din care consumatori casnici 8.437.104 si consumatori non casnici 554.734. De remarcat ca, din totalul consumatorilor casnici la nivel national, 1.097 au devenit consumatori eligibili, consumul anual al acestora fiind însa extrem de scazut’, se arata în raportul pe 2012 al institutiei.

Cantitatea de energie furnizata în regim reglementat anul trecut a fost de 20,8 TWh, în crestere cu 3% fata de 2011.

În decembrie 2012, pe piata concurentiala erau prezenti 13.647 de consumatori eligibili, energia electrica furnizata acestei categorii de consumatori în anul 2012 fiind de 25,1 TWh, în scadere cu 2% fata de anul anterior.

Toti consumatorii din România, inclusiv cei casnici, îsi pot schimba furnizorul de energie, conform legii, de la 1 iulie 2007, însa clientii casnici au fost reticenti sa renunte la furnizorul traditional (adica una dintre cele opt filiale ale Electrica, din care cinci au fost privatizate) si sa devina eligibili.

Aceasta deoarece, daca îsi schimba furnizorul traditional, clientul casnic nu mai beneficiaza de pretul reglementat de ANRE, ci plateste un pret negociat direct cu noul furnizor. Întrucât consumul unui client casnic este mic, furnizorul va cere un pret mai mare decât cel reglementat. Avantajul consta în faptul ca niciun client nu mai este captiv la vechiul furnizor, ci are libertatea de a alege orice companie cu licenta de furnizare a electricitatii.

România se afla într-un proces de dereglementare a preturilor pe piata de energie, convenit cu FMI, la finele caruia, în 2018, vor mai exista preturi reglementate doar pentru populatia vulnerabila, cu venituri mici, care trebuie protejata din punct de vedere social.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie