Psihologul de instanta. Ce atributii are si cine recomanda consilierea?
Cele mai multe dintre Curtile de Apel din tara au angajat psihologi care ii consiliaza atat pe judecatori, cat si personalul auxiliar. Specialistul Raluca Neagu de la instanta din Capitala vorbeste despre problemele cu care se confrunta justitiarii.
Atunci când un judecator sau un grefier are probleme personale, seful instantei este cel care îi recomanda – fara a-l putea obliga însa – vizita la psiholog. Nu este usor sa fii psihologul magistratilor. Ai nevoie de calitati consistente care sa „îmblânzeasca“ rigoarea justitiarilor. Cel mai important este însa sa fii empatic.
„Apoi e esential sa fii confidentul lui. La psiholog e ca la medic. Nu te poti deschide în fata oricui. Cred ca trebuie, în primul rând, sa stii sa asculti, si daca empatizezi, persoana respectiva va capata încredere, se va deschide treptat, treptat. Bineînteles ca urmeaza un numar de sedinte, cu una singura nu se pot rezolva problemele. Vorbim despre patru-sase sedinte, dar se poate ajunge chiar si la zece“, a completat Raluca. Psihologul Curtii de Apel marturiseste ca cei care ajung în cabinetul sau nu vin doar cu o singura problema. „Îmi spun: ma apasa si asta, o mai am si pe asta, mi s-a mai întâmplat si asta. Le ascultam si vedem care este cea mai importanta. În functie de gravitatea problemei, stabilim împreuna daca ne vedem o data sau de doua ori pe saptamâna“, spune psihologul.
Sedintele psihologice nu sunt usoare nici pentru magistrati. Mai precis, ei primesc si teme de lucru pentru acasa. „Haideti sa va dau un exemplu de astfel de tema: sa-si enumere calitatile si defectele, ce le place si ce nu le place. Îi simt ca de cele mai multe ori se deschid si nu vin la mine pentru ca au fost trimisi de un coleg sau de presedintele Curtii“, a precizat psihologul, adaugând ca judecatorii se tin de treaba. „Tot de comun acord cu pacientul discutam si facem un istoric al sedintelor. Stabilim daca mai are nevoie de consiliere, daca mai are ceva de clarificat în problema dezbatuta sau daca sedintele pe care le-am facut împreuna au fost suficiente. Va spun sincer ca nu am simtit reticenta din partea celor care au venit la mine, daca au venit s-au tinut de treaba“, a marturisit consilierul. La capitolul sfaturi pentru magistrati, Raluca îi îndeamna pe acestia, la fiecare sedinta, sa încerce sa pastreze, pe cât posibil, un echilibru între viata personala si cea profesionala.
„Sunt persoane împlinite în viata personala si oameni care prefera sa se dedice profesiei. Cred ca tine de alegerile fiecaruia. Uneori, daca aceste doua aspecte nu sunt corelate asa cum trebuie, oamenii ajung sa aiba frustrari si nemultumiri“, ne-a mai precizat psihologul. Nu toti magistratii au însa nevoie de psiholog.
În prezent, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, „în cazul în care judecatorul sau procurorul sufera de o boala psihica ce îl împiedica sa-si exercite functia în mod corespunzator, boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate, la sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, iar suspendarea din functie se dispune pe perioada recomandata de comisia medicala de specialitate“.
Atributiile psihologului de instanta
- analizeaza activitatile organizationale la nivelul instantelor judecatoresti;
- evalueaza cantitatea, calitatea si eficienta resurselor umane în scopul optimizarii sarcinilor de munca;
- asigura asistenta psihologica a personalului instantelor judecatoresti;
- mediaza conflictele interpersonale care afecteaza calitatea relatiilor de munca;
- elaboreaza programele de dezvoltare organizationala;
- îndeplineste atributiile corespunzatoare sferei sale de competenta privind sanatatea si securitatea în munca;
- îndeplineste orice alte sarcini primite de la presedintele Curtii de Apel, în sfera sa de competenta.
Mara Raducanu, Claudia Spridon, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!