Strategie Transelectrica: Finantarea investitiilor prin emisiuni de obligatiuni

 

Lichiditatile companiilor au fost afectate, în ultimii ani, de costurile tot mai mari de creditare, pe fondul unei crize financiare care s-a adâncit. Finantarea prin alte instrumente, precum obligatiunile si piata de capital, nu a reprezentat o optiune pentru companii. În acest context, conducerea Trans­electrica SA ia decizia curajoasa sa propuna actionarilor finantarea inves­titiilor din urmatorii ani prin lansarea unor emisiuni de obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti.

transelectricaDaca actionarii vor gira noua strategie, compania îsi va optimiza costurile de finantare, va reduce riscul devalorizarii valutare, îsi va asigura un grad de independenta a finantarii operatiunilor si proiectelor de investitii de limitarile capacitatii de garantare a împrumuturilor cu active pe termen scurt si lung (Transelectrica nefiind proprietara retelei electrice de transport, aceasta fiind concesionata). Totodata, BVB va capata o gura de oxigen.

Actionarii Transelectrica sunt convocati, pe 30 septembrie, pentru aprobarea plafonului de pâna la 900 milioane lei pentru emisiunile de obligatiuni ale companiei, din perioada 2013-2017, care vor putea fi denominate atât în lei, cât si în alte valute.

Stefan Bucataru, directorul general al Transelectrica, ne-a declarat: „Tinta companiei este optimizarea costurilor directe si indirecte cu finantarea operatiunilor si a investitiilor, reducerea riscului devalorizarii valutare, îmbunatatirea fluxurilor de numerar în scopul accelerarii programelor de investitii în modernizarea si retehnologizarea echipamentelor, multe dintre ele aflate în functiune înca din anii „60 si „70. Astfel, pâna la jumatate din volumul investitional programat pentru urmatorii ani ar putea sa fie asigurat din obligatiuni, pe care le vom lista la BVB. Seria de obligatiuni va începe cu o emisiune de 200 milioane de lei, pe care vrem sa o finalizam în acest an. Emisiunea va avea o durata de 5 ani. Saptamâna viitoare vom selecta intermediarul, iar elaborarea prospectului va dura una-doua luni de zile. Apoi urmeaza perioada de promovare pentru atragerea de investitori. Estimam ca emisiunea va fi derulata efectiv în perioada noiembrie-decembrie 2013”.

Domnia sa a subliniat ca Transelectrica face investitii pe termen lung (atât ca durata de executie, cât si ca durata de recuperare a investitiei) în sistemul national de transport, respectiv pentru modernizarea statiilor si retelelor, precum si pentru cresterea capacitatii de interconexiune cu tarile vecine. Astfel, conducerea companiei a decis ca o parte din aceste investitii importante sa fie finantate, în anii urmatorii ani, prin emisiuni de obligati cu o maturitate mai mare de 5 ani. „Vom testa piata cu aceasta prima emisiune de obligatiuni în lei cu dobânda fixa pentru a ne putea optimiza strategia de finantare pentru urmatorii ani”, a adaugat ªtefan Bucataru.

Plafonul de 900 milioane de lei pentru obligatiuni este prevazut în Planul de administrare care va fi supus aprobarii actionarilor Transelectrica la aceeasi data. Actionarii vor mai trebui sa aprobe, pe 30 septembrie, mandatarea Consiliului de Supraveghere al Transelectrica SA ca sa stabileasca limitele de valoare ale fiecarei emisiuni de obligatiuni, sa aprobe prospectele de emisiuni de obligatiuni si orice alte conditii de emitere. Ei vor trebui sa mandateze Directoratul companiei sa semneze toate actele necesare în vederea initierii si derularii Ofertelor Publice de Vânzare de Obligatiuni, inclusiv angajarea de consultanti juridici specializati în legislatia pietei de capital.

Emisiunea de obligatiuni corporative de 200 milioane lei va avea o maturitate de 5 ani si o dobânda fixa, fiind adresata investitorilor institutionali. Împrumutul este destinat refinantarii unor credite existente si completarii necesarului de finantare pentru investitii.

Pe ordinea de zi a AGA din 30 septembrie se mai afla, printre altete, aprobarea majorarii capitalului social al Transelectrica SA cu 10.760.818,94 lei – valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de proprietate, conform Raportului de evaluare efectuat de SC TNP Global & Partners SRL, precum si aprobarea acordarii drepturilor de preferinta a actionarilor existenti, proportional cu numarul de actiuni detinute la data de înregistrare, pentru pastrarea ponderii detinute de fiecare actionar anterior majorarii de capital social.

Valoarea totala a Programului de Investitii al Transelectrica SA pentru anul 2013 este estimata la 420,12 milioane lei, din care 89,99 milioane lei reprezinta investitii finantate din taxa de racordare.

În domeniul obligatiunilor, BVB a reusit sa sparga gheata, anul trecut, cu emisiunea GDF Suez Energy. Consiliul BVB a hotarât, pe 17 mai, ca nu va percepe intermediarilor comision de tranzactionare pe partea de cumparare, în cadrul ofertelor primare de vânzare de obligatiuni desfasurate prin BVB, tocmai pentru „promovarea unei perioade promotionale dedicata dezvoltarii sectorului obligatiunilor corporative la BVB”. Oferta de obligatiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy România a fost una dintre putinele realizari ale BVB de anul trecut, atunci conducerea Bursei lasând sa se înteleaga ca este în discutii si cu alte companii pentru listarea de obligatiuni. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie