Legea privind brevetele de inventie va suferi modificari
Legea privind brevetele de inventie va suferi modificari pentru ca, în forma actuala, produce confuzii cu consecinte financiare din cele mai importante. Autoritatile statului considera ca si inexactitatea cadrului legislativ privind inventiile „a contribuit” la decizia marilor investitori de a nu veni în România. De aceea, se spera ca prin noua schimbare sa se rezolve si aceasta problema.
Ministrul Economiei supune dezbaterii publice proiectul de ordonanta de urgenta prin care se aduc modificari si completari Legii nr. 64/1991, în special partea referitoare la inventiile salariatilor. Potrivit Notei de fundamentare, „regimul flexibil al dreptului la brevet si obligatiile relativ limitate ale angajatorului si inventatorilor salariati (…) ar putea fi interpretate de o maniera care sa nu ofere suficiente garantii marilor investitori care dezvolta activitati de cercetare si productie în România, în privinta drepturilor aspra inventiilor aparute si dezvoltate în cadrul acestor investitii”.
Insuficienta reglementare în domeniu face ca în prezent, comparativ cu alte tari europene, ponderea cererilor de brevet de inventie din mediul de afaceri, cercetare, universitati sa fie mult mai redusa în raport de numarul cererilor de brevet de inventie ale persoanelor fizice (circa 45-55% din totalul cererilor înregistrate la OSIM provenind de la persoane fizice), precizeaza Nota. Drept consecinta, rata de transfer tehnologic a acestor titluri de proprietate intelectuala este foarte redusa.
Salariat versus angajator
Prin modificarile preconizate, se stabileste clar ca inventiile ce au rezultat din activitatea contractuala apartin angajatorului. Pentru cele ce au fost facute în afara unui contract, dar utilizând baza materiala a angajatorului, inventia este a inventatorului salariat, cu exceptia cazurilor în care este revendicata de angajator, în termen de 4 luni de la comunicare. Revendicarea se face cu plata unei remuneratii suplimentare, care poate ajunge la cel putin 30% din veniturile brute realizate de angajator din cesionarea, licentierea sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala create de salariati. puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!