Institutul National de Statistica va creea un sistem de masurare a performantei administratiei publice

 

Institutul National de Statistica deruleaza un proiect complex de creare a unui sistem de indicatori de monitorizare si evaluare a performantei sectorului public, sprijinit prin statistici oficiale.

insÎn urma unui dialog initiat cu reprezentantii administratiei publice locale si centrale a fost identificat un prim set de indicatori de performanta, necesari proiectarii si implementarii componentei statistice a proiectului, care vor constitui suport pentru autoritatile publice locale si centrale în fundamentarea diferitelor strategii, programe si politici publice de dezvoltare la nivel local si pentru evaluarea rezultatelor, informeaza, luni, INS.

Necesitatile de date statistice la nivel de localitate au fost identificate si prin intermediul unui chestionar online, care poate fi accesat pe site-ul institutului.

„Informatia financiara este, de cele mai multe ori, cea mai larg utilizata pentru fundamentarea politicilor publice si urmarirea rezultatelor acestora. În masura cel putin egala, informatia non-financiara devine un instrument esential pentru întelegerea performantei sectorului public si a modului în care sunt alocate si utilizate resursele. Ambele servesc responsabilizarii atât a autoritatilor publice, dar si a celor pe care îi deservesc.Într-un context al practicilor nationale si internationale de utilizare a datelor statistice oficiale în evaluarea performantei sectorului public, care sunt diverse si în continua dezvoltare, Institutul National de Statistica îsi propune sa aduca propria contributie. Un prim pas a fost facut pentru cunoasterea si evaluarea necesitatilor informationale ale administratiei publice locale si centrale pentru caracterizarea performantei în sectorul public”, mentioneaza INS, într-un comunicat.

În acest sens, în perioada 15 iulie – 23 august, INS a organizat zece seminarii regionale si 11 mese rotunde cu reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale, în centrele celor opt regiuni de dezvoltare si la sediul institutului, reunind peste 800 de participanti.

Ele au avut ca obiective identificarea ariilor informationale de interes la nivel local si central, precum si a posibilitatilor tehnice de care dispun autoritatile locale pentru colectarea, furnizarea, analiza si raportarea de statistici relevante pentru monitorizarea si evaluarea performantelor administratiei publice.

Aceste obiective raspund unui principiu fundamental al statisticii oficiale: datele statistice oficiale trebuie sa raspunda necesitatilor celor carora li se adreseaza, adica tuturor categoriilor de utilizatori, se subliniaza în comunicatul INS.

Proiectul „Îmbunatatirea capacitatii administratiei publice de masurare a performantelor administrative – baze de date, metodologii, instrumente de modernizare si standardizare a tehnicilor de raportare statistica si de caracterizare a performantelor administratiei publice” este complex ca arie de cuprindere si platforma tehnologica si este finantat prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.(AS – autor: Oana Tilica, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie