Achizitia de teren agricol de catre straini – Dezbatere publica, in luna septembrie
Dupa foarte multe luni de discutii si o multitudine de variante, proiectul de act normativ ce va reglementa modalitatea prin care persoanele fizice straine vor putea achizitiona teren în România este aproape gata. În septembrie va aparea, spre dezbatere, proiectul de act normativ.
Cu patru luni înainte ca cetatenii straini, persoane fizice, sa poata cumpara teren în România, se pare ca va aparea spre dezbatere si proiectul de lege care va reglementa piata funciara. Oficialii Ministerului Agriculturii sustin ca saptamâna viitoare va avea loc o ultima întânire cu organizatiile profesionale, astfel ca luna viitoare sa apara si varianta finala a proiectului de act normativ. „Marti vom avea o întâlnire cu organizatiile profesionale. În septembrie vom avea proiectul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Botanoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta nu a mentionat si care sunt principalele prevederi prin care se doreste limitarea tranzactiilor speculative, motivând ca ar putea aparea modificari dupa discutiile cu patronatele.
În luna iunie, secretarul de stat al Ministerului a vorbit pentru ECONOMICA.NET despre una dintre variantelele pe care se lucra atunci. „Pot doar sa precizez ce consideram noi ca se poate face. Eu cred ca persoana (fizica n.red) care cumpara ar trebui sa aiba studii de specialitate, dar nu ma refer la o facultate în domeniu. De asemenea, cred ca ar trebui sa aiba experienta în domeniu, pentru ca la persoanele fizice este diferit fata de cele juridice. Persoanele juridice au angajati ingineri agronomi. De asemenea, cred ca nu trebuie schimbat domeniul de activitate timp de 20 de ani de la achizitionarea terenului si nici proprietarul nu ar trebui sa se schimbe pentru 10 ani”, declara în luna iunie Dumitru Botanoiu.
România ocupa primul loc în topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10% din totalul suprafetei arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain. Strainii au cumparat teren în România pe firma, dar de la 1 ianuarie 2014 o vor putea face si pe persoana fizica. Alina Stanciu, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!