Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, vrea ca firmele care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, sa fie verificate
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca a cerut verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizând ca în unele judete sunt transportatori care controleaza practic aproape tot si acestia au abonamente cu costuri mari.
Remus Pricopie a declarat duminica, într-o conferinta de presa, ca Ministerul Educatiei sprijina masura propusa de Ministerul de Finante prin care sunt introduse plafoane pentru intervalele de distanta în cazul transportatorilor scolari, aceasta fiind luata dupa ce s-au constatat variatii mari de preturi.
Ministrul Educatiei a precizat ca reglementarea care plafoneaza sumele decontate pentru transport va fi pe agenda de saptamâna viitoare a Guvernului.
„Noi credem ca acest articol si prevedere sunt binevenite, dar în absenta unor limitari am ajuns în situatia în care în aproximativ 18 luni preturile au crescut de zece ori. În urma cu aproximativ o luna jumate am centralizat datele la nivelul fiecarui judete, pe intervale de kilometri si pe fiecare judet în parte. Am ajuns sa constatam ca pentru zece kilomtri pretul unui abonament variaza de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 kilometri avem situatii unde abonamentul costa 32 de lei, dar si situatii unde costa 406 lei. Am constatat ca sunt judete unde anumite firme practic controleaza aproape tot, si nu în situatia celor cu abonamente mici, ci în cele cu abonamente mari”, a mai spus Remus Pricopie.
Ministrul a precizat ca, de exemplu, la Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de trei kilometri, în vreme ce firma Metropolitan practica la Constanta un tarif de 166 de lei.
„În acest mod – ne-am uitat si la dinamica preturilor – am ajuns ca anul trecut sa decontam aproximativ 140 de milioane de lei, iar estimarea decontarii pentru acest an, în acest ritm, este de aproximativ 180 de milioane de lei, în conditiile în care în urma cu doi sau trei ani decontam 40 de milioane de lei. Or aceasta masura, menita sa vina în sprijinul elevilor, de fapt constatam ca este în sprijinul transportatorilor”, a mai declarat Pricopie.
Ministrul Educatiei a aratat ca nu poate formula acuzatii, dar ca a cerut institutiilor specializate ale statului sa verifice variatia de preturi.
„Noi nu avem suficiente date pentru a acuza, dar consideram ca toate aceste situatii trebuie verificate de catre institutiile specializate, de aceea am trimis documentatia la Ministerul de Finante, la Consiliul Concurentei, catre alte institutii ale statului si asteptam sa vedem daca se justifica aceste valori extrem de mari sau nu. Într-o ordonanta ce se va adopta saptamâna viitoare, Ministerul de Finante a propus si noi suntem de acord, sprijinim o astfel de masura, sa fie introduse plafoane pentru fiecare interval de distanta, pentru kilometri. Aceste plafoane nu sunt la valori minime, ci la o valoare realista, astfel ca, cu aceeasi suma de bani, vom putea sprijini mult mai multi elevi, urmând ca firmele ce practica astfel de tarife sa fie verificate”, a mai spus ministrul.
Pricopie a adaugat ca aceasta situatie se va reglementa si dupa achizitia a 600 de microbuze scolare prin intermediul Ministerului Dezvoltarii. Ministrul a precizat ca urmeaza sa fie demarata licitatia în urma careia se spera „atribuirea a minim 600 de microbuze”.
Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finantelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport sa fie în limita a maximum 26 de lei pe luna pentru distanta de trei kilometri.
Ministerul Educatiei a aratat, joi, într-un comunicat de presa, ca masura este echitabila si binevenita, precizând ca în anul scolar 2012-2013, MEN a decontat, la nivel national, peste 150.000 de abonamente de transport, iar pâna acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din tara. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro
1 comentariu
cu ce sunt elevii vinovati?am 2 copii navetisti si pe anul scolar trecut nu ati decontat nimic pe botosani.cum incurajati invatamintul?servici nu am,de unde sa scot 480 ron.lunar?faceti ceva caci multi vor renunta la licee.datile drepturile copiilor,nu va ghinditi numai la voi.