Marii samsari internationali – principalii beneficiari ai liberalizarii comertului cu cereale si ai destructurarii fostilor depozitari de stat

 

Grosul traderilor multinationali este prezent pe piata agricola locala de la mijlocul anilor 1990, implicarea acestora crescând odata cu productivitatea si recoltele fermierilor. Aceste grupuri au fost printre principalii beneficiari ai liberalizarii comertului cu cereale si ai destructurarii fostilor depozitari de stat – Cerealcom si Comcereal.

agricultura cerealeAvând la dispozitie lichiditati importante de la companiile-mama ei s-au miscat rapid si au ocupat pozitii strategice în punctele cheie ale zonelor puternic productive pentru cereale si plante oleaginoase.

Astfel, ei au ajuns sa detina adevarate retele de silozuri cu ajutorul carora stocheaza marfa achizitionata de la fermieri pentru ca apoi sa o directioneze cu precadere spre portul Constanta, principala poarta de export a cerealelor românesti.
Pentru traderi, România este un punct strategic pe harta mondiala a cerealelor pentru ca economia locala este al cincilea jucator din UE pentru productia de grâu si pe a doua pozitie pentru porumb si floarea-soarelui.

Înca de la început, traderii au speculat fragmentarea din piata fermelor agricole, unde câteva zeci de mii de companii si 3,8 milioane de mici fermieri persoane fizice împart 8,3 milioane de hectare de teren arabil.

Astfel, treptat comerciantii au facut pasul din segmentul achizitiilor de materie prime transformându-se si în distribuitori de îngrasaminte, pesticide sau seminte dar si înlocuind rolul bancilor fara apetit pentru agricultura cu instrumente de finantare. Astfel, a aparut un model de business „circular“ prin care aceste companii furnizeaza mijloacele de productie fermierilor iar la momentul recoltei tot ei sunt cei care achizitioneaza recoltele. La mijloc este o piata de 4-5 miliarde de euro an de an. Între fermieri si traderi exista mari diferente a puterii de negociere, capacitatea agricultorilor de a obtine preturi mai bune depinde în mare parte de cantitatile pe care le poate livra si de situatia financiara a companiei sale.
Podiumul comerciantilor de materiii prime agricole din România dupa cifra de afaceri este format din Cargill (462 mil. euro), Alfred Toepfer (424 mil. euro) si Bunge (376 mil. euro prin doua companii), trei dintre cei patru membri ai asa-numitului grup international ABCD (Alfred Toepfer/ADM-Bunge-Cargill-Louis Dreyfus). Francezii de la Dreyfus au fost prezenti si ei anterior în România dar au facut un pas în lateral, concentrându-se pe spatiul ex-sovietic.

Aceste companii sunt cele care controleaza cea mai mare parte a comertului cu materii prime în economia mondiala, cu prezente din piata uleiului de palmier pâna în cea a rapitei sau a bioetanolului. Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie