In 2013, salariile din mediul privat au crescut cu mai putin de 5%, sub nivelul cresterii din 2012
Cresterile salariale în sectorul privat din România au fost, în medie, în acest an, de 4,6%, în scadere cu 0,5% comparativ cu cele înregistrate în 2012, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell 2013, derulat de catre echipa de consultanta în resurse umane a PwC România.
Conform sursei citate, temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate în cadrul cercetarii, cu exceptia IT&C.
Sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto – 7%, industriala – 4,3%), de bunuri de larg consum, distributie (4,8%), IT&C (6,5%) si farmaceutice (5,3%), în timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei, respectiv de 2,6%.
În plus, nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) si personalul operational si de vânzari (4,5%).
În ceea ce priveste componenta salariala variabila, mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management fiind oferite de 52% dintre repondenti, în timp ce mai mult de o treime ofera aceste bonusuri pentru personalul operational si de vânzari.
Numarul de companii care ofera prime fixe este, de asemenea, în scadere fata de anii anteriori; conform editiei de anul acesta a studiului.
Astfel, doar 28% dintre companiile participante ofera prime fixe tuturor categoriilor de angajati. Bonusurile fixe pot fi atât sume predeterminate, valoarea lor variind între 200 s 1.500 de lei, cât si procentaj din salariu, în acest caz valoarea medie reprezentând echivalentul unui salariu lunar.
Studiul PayWell România 2013 a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 156 de companii din noua sectoare economice diferite (industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii).(AS – editor: Daniel Badea), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!