Importam mancare si in anii cu productie buna. Ungaria, Germania si Polonia, furnizorii de baza ai Romaniei
Importurile de alimente au crescut, anul acesta, cu 200 de milioane de euro în comparatie cu 2012, desi agricultorii se lauda cu productii record. Iar anul trecut a fost unul secetos. Producatorii autohtoni prefera sa exporte materii prime ieftine si sa importe alimente de doua ori mai scumpe. Culmea, din tari care nici macar nu au cine stie ce potential agricol, precum Cehia.
România produce multe legume, fructe sau cereale, însa exporta materia prima si aduce de peste hotare conserve si biscuiti la preturi mari.
„Îl afecteaza la buzunar, pentru consumator va dati seama ce înseamna sa importi carne, conserve, tot felul de mezeluri, din afara”, spune Ion Cioroianu, presedintele Asociatiei Fermierilor.
În tot acest timp, legumele românesti sunt lasate sa se strice pe câmp sau sunt vândute pe marginea drumului.
„Micul producator nu are posibilitatea sa exporte, ce produce pentru autocosnum, au copii la oras, mai vând la piata, pe marginea drumului”, explica Ion Cioroianu.
Asa se face ca, indiferent de cât de mult produce taranul român, importurile mari în fiecare an. În sectorul carnii, doar exporturile de carne de pui au reusit sa depaseasca importurile anul trecut. În schimb, continuam sa aducem, din Germania în principal, o treime din carnea de porc.
În ceea ce priveste sectorul laptelui, salvarea pentru exporturi vine din partea comunitatilor de români din strainatate.
Cele mai multe produse alimentare aduse din import vin din Ungaria, adica mai mult de jumatate din mâncarea consumata. De la vecini aducem multe legume. Urmeaza Germania si Polonia, de unde cumparam carne.
De unde cumpara românii mâncare
Ungaria – 719 mil. euro
Germania – 483 mil. euro
Polonia – 265 mil. euro
Olanda – 222 mil. euro
Cehia – 99 mil. euro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!