Agentia Nationala de Presa Agerpres, propune infiintarea Asociatiei Mondiale a Presei Romane din Strainatate

 

Agentia Nationala de Presa AGERPRES a propus, sâmbata, înfiintarea Asociatiei Mondiale a Presei Române din Strainatate. Propunerea a fost facuta de directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, în cadrul dezbaterii intitulate „Prezenta mass-mediei de expresie româneasca în afara granitelor tarii”, care a avut loc la Mangalia, în cadrul programului „Diaspora Estival”, organizat de Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni.

agerpres„Principalul scop al Agentiei Nationale de Presa, asa cum este definit prin lege si cum îl vad si eu, este de a da rapid informatii corecte si cât mai indiscutabile catre comunitatile de români si aici vorbim de tara si de strainatate. (…) Presa are, poate, cel mai important rol în informarea populatiei. Ne-am asumat rolul acesta, de a aduce un plus de calitate în ceea ce înseamna mass-media româneasca, într-o perioada în care primeaza, din pacate, alte prioritati pentru presa – scandaluri, diverse lucruri care poate atrag o mai mare audienta, dar nu ajuta cu nimic cultura, educatia. (…) O propunere pe care o am catre dumneavoastra din partea Agentiei Nationale de Presa este (…) sa ne concentram un pic mai mult eforturile si sa realizam o Asociatie Mondiala a Presei Române din Strainatate, care ar fi o onoare pentru noi sa o administram, sa fie sub patronajul AGERPRES. O asociatie prin care sa promovam în afara tarii cultura româneasca, românismul, prin care agentia sa poata furniza informatii catre presa de limba româna din strainatate. (…) Dorim doar sa oferim un cadru în care lumea sa se întâlneasca, sa discute, sa socializeze, sa existe networking, schimburi de idei, sa perpetuam ceea ce înseamna românismul în mare parte. (…) Cred ca putem avea o serie de initiative pozitive pentru comunitatile de români din strainatate si cred ca putem gasi si solutii referitor la diverse probleme”, a afirmat Alexandru Giboi.

Directorul general al AGERPRES a subliniat ca relatia dintre Agentia Nationala de Presa si diaspora, în special presa din diaspora, ar trebui sa fie „mult mai strânsa si mult mai aplicata”.

Referitor la aceasta propunere, un jurnalist membru al comunitatii românilor din Spania a spus ca ideea este buna, dar ca i se pare „putin idealist” ca asociatia sa includa toate institutiile de presa de limba româna din strainatate. El a opinat ca ar fi nevoie de un club al românilor din strainatate, dupa modelul Clubului Român de Presa, care „era un reper în reflectarea calitatii presei”, exprimându-si în acelasi timp încrederea ca „AGERPRES are pozitia si trebuie sa îsi asume rolul de reper pentru presa din diaspora”.

De asemenea, directorul general al Agentiei Nationale de Presa AGERPRES a anuntat, în context, ca pe 17 septembrie va fi lansat noul site al institutiei. „Va propun ca agentia sa ofere flux de stiri pentru presa româneasca din strainatate, training pentru jurnalistii români din strainatate, astfel încât sa ridicam calitatea materialelor, workshop pe tematici specifice, sa facem o aplicatie de mobil pentru presa din diaspora, care sa concentreze toate stirile pe care le dau jurnalistii români din strainatate. Orice alte propuneri le vom putea discuta, suntem foarte deschisi”, a afirmat Alexandru Giboi.

În contextul în care un obiectiv important al jurnalistilor români care activeaza în strainatate este promovarea limbii, culturii si valorilor traditionale românesti, în cadrul reuniunii de la Mangalia s-a discutat despre necesitatea de a exista un echilibru între stirile negative si cele pozitive despre România si români, în conditiile în care se tinde, pentru cresterea audientei sau a tirajului, sa fie transmise multe stiri negative. „Este bine sa discutam despre stirile pe care le difuzati, le preluati din presa din România si care este ponderea stirilor pozitive si a celor negative, care este imaginea pe care o realizam noi despre noi. (…) Mass-media de afara preia stirile negative din tara si nu este în regula. Rolul dumneavoastra, a celor din diaspora, este mult mai important decât al jurnalistului care activeaza într-o institutie de presa din România, pentru ca dumneavoastra trebuie sa mentineti în acelasi timp viu si spiritul limbii române, sa îl întretineti”, a afirmat moderatorul dezbaterii, Cristina Liberis, consilier al ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.

Potrivit acesteia, nu trebuie excluse stirile negative, însa trebuie pastrata o anumita pondere a lor în situatia în care „la capitolul stiri negative intra si violurile, si accidentele de orice fel, în special cele rutiere”. Mioara Moraru, reprezentanta unei asociatii culturale din Italia, a evidentiat faptul ca, pe lânga preluarea stirilor pozitive despre România, mass-media din diaspora ar trebui sa aiba sprijin financiar din partea tarii de origine si sa poata contacta reprezentanti ai institutiilor române de presa.

Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni organizeaza în perioada 19 – 25 august, la Mangalia, în cadrul programului „Diaspora Estival”, saptamâna dedicata mediului asociativ si mass-media de expresie româneasca din afara granitelor tarii, având ca obiectiv consolidarea legaturilor dintre românii din strainatate si tara de origine, prin promovarea limbii, culturii si valorilor traditionale românesti. Din perspectiva DPRRP, românii de pretutindeni sunt principala punte de legatura între România si statele în care locuiesc, precum si principalul vector românesc de imagine în toate mediile si palierele sociale din tarile de resedinta.

Actiunea, desfasurata la initiativa ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a inclus dezbateri, mese rotunde, conferinte si seminarii pe teme de interes, cu participarea a peste 120 de reprezentanti ai organizatiilor românesti din diaspora, activisti sociali, ziaristi, oameni de cultura si lideri de opinie din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Italia, Spania, Olanda, Turcia, Canada, SUA, Australia, Cipru si Israel.(A, AS – autor: Nona Jalba, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie